Wykonanie
Na wielkanocnym
stole królują nie tylko
jajka, ale również pasztety. Oprócz pasztetów
mięsnych doskonałym dodatkiem do
wędlin i wszelkiego rodzaju sałatek są pasztety warzywne. Pasztet z
czerwonej soczewicy z dodatkiem
marchewki idealnie komponuje się z innymi potrawami. Pasztet najlepiej smakuje 2 dni po upieczeniu, wtedy nabiera odpowiedniego smaku.200 g suchej
czerwonej soczewicy4 średnie
marchewki1 średnia
cebula3
jajkasól ziołowapieprzsól1 łyżka
słodkiej papryki1 ząbek
czosnku1 łyżka
curry (w oryginalnym przepisie podana jest 1 łyżka
curry, ale można dać 1/2 łyżki, wtedy smak
curry nie będzie tak intensywny)
olejDo garnka wlewamy 2 szklanki
wody, zagotowujemy, dodajemy
sól i wrzucamy
soczewicę. Gotujemy na średnim ogniu, często mieszając, około 30 minut, aż z
soczewicy zrobi się papka. Po ugotowaniu
soczewicę odsączamy na sitku.
Marchewki ucieramy na dużych oczkach.
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy chwilę na rozgrzanym
oleju, aż stanie się złocista. Dodajemy utartą
marchewkę i dusimy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy
sól ziołową,
słodką paprykę, przeciśnięty przez praskę ząbek
czosnku oraz
curry, mieszamy i jeszcze chwilę dusimy. Pozostawiamy do ostudzenia.Do
soczewicy dodajemy
marchewkę oraz wbijamy
jajka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do podłużnej formy (24x13) wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 45-50 minut.Źródło: "Smaki Życia" - Nr 3/2013Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u