ßßß Cookit - przepis na Jaja zapiekane w sosie chrzanowym

Jaja zapiekane w sosie chrzanowym

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 4
(z pieczeniem / smażeniem): 20 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 4
Składnik
Logo Ilość Czego
jajko 6 sztuk
natka pietruszki 1 łyżek deserowych
chrzan 10 dekagramów
tłuszcz 2 łyżek stołowych
mąka 2.5 łyżek stołowych
śmietana 1 szklanek
rosół 0 . 5 szklanek
żółtko według uznania
sól według uznania
cukier według uznania
ocet według uznania
Wykonanie:
Przygotować sos chrzanowy: mąkę zasmażyć na tłuszczu, rozprowadzić rosołem lub rozpuszczoną w wodzie przyprawą i zagotować. Umyty chrzan oskrobać, zetrzeć na tarce i wraz ze śmietaną dodać do rozprowadzonej zasmażki. Posolić, dodać trochę cukru i octu do smaku, zaprawić żółtkiem i dokładnie wymieszać. Sos powinien być gęsty. Jaja ugotować na twardo, obrać i pokrajać w ćwiartki. Na dno każdej muszelki włożyć trochę sosu i 4 ćwiartki jaja, pokryć resztą sosu, wyrównać i zapiec w gorącym piekarniku.
Uwagi:
pół szklanki rosołu (kostka przyprawy do zup
Potrawy z Jaj
Komentarze:
Autor: Lara
Data: 2007-11-23
ale na dno jakiej muszelki???
Autor: Lara
Data: 2007-11-23
ale na dno jakiej muszelki???
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/1213/Jaja-zapiekane-w-sosie-chrzanowym