Wykonanie
Jutro tłusty czwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub
faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam
faworki.
Skladniki:4
żółtka,2 szklanki
mąki (przesianej przez sito),5-6 łyżek kwaśnej
śmietany,1/2 łyżki
cukru,1/2 łyżeczki
soli,1 łyżka
octu,
olej,
cukier puder.Wykonanie:do miski wsypujemy
mąkę dodajemy
cukier i
sól, mieszamy, dodajemy
żółtka i
śmietanę i
ocet. Wykładamy na stolnice i wyrabiamy. Następnie wszystko rozwałkujemy (dość cienko) kroimy w paski a
potem, jak nam wyobraźnia podpowiada (wzór nie wpływa na smak). I smażymy na głębokim tłuszczu. Podajmy oprószone
cukrem pudrem.Uwaga ważne:1.Tłuszcz musi być tak nagrzany, aby po wrzuceniu
faworki nie opadały na dno tylko od razu zaczynały skwierczeć.2. Jak tylko lekko zbrązowieją wyciągamy je. Chodzi o to, aby na wierzchu były chrupiące a w środku mięciutkie.3. Zacznijcie je smażyć, kiedy już wszystkie przygotujecie (bardzo łatwo można je przypalić)