ßßß
Skladniki:4 żółtka,2 szklanki mąki (przesianej przez sito),5-6 łyżek kwaśnej śmietany,1/2 łyżki cukru,1/2 łyżeczki soli,1 łyżka octu,olej,cukier puder.Wykonanie:do miski wsypujemy mąkę dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy żółtka i śmietanę i ocet. Wykładamy na stolnice i wyrabiamy. Następnie wszystko rozwałkujemy (dość cienko) kroimy w paski a potem, jak nam wyobraźnia podpowiada (wzór nie wpływa na smak). I smażymy na głębokim tłuszczu. Podajmy oprószone cukrem pudrem.Uwaga ważne:1.Tłuszcz musi być tak nagrzany, aby po wrzuceniu faworki nie opadały na dno tylko od razu zaczynały skwierczeć.2. Jak tylko lekko zbrązowieją wyciągamy je. Chodzi o to, aby na wierzchu były chrupiące a w środku mięciutkie.3. Zacznijcie je smażyć, kiedy już wszystkie przygotujecie (bardzo łatwo można je przypalić)