Wykonanie
W moim rodzinnym domu rosół to była konkretna zupa, a nie tylko
bulion z
makaronem, kawałkiem
marchewki i listkiem
pietruszki. Zjadaliśmy wszystkie warzywa i pyszne, rozpadające się w ustach
mięsko, aż się uszy trzęsły. U mnie jest tak samo. Jednak moja kuchnia pełna jest potraw, w których wykorzystuję prawdziwy
bulion. A co z tymi pysznymi "resztkami"? Ja robię farsz do pierogów, który ze względu na składniki może wydawać się mało porywający, ale nic bardzie mylnego - jest aromatyczny, zdecydowany w smaku, po prostu pycha.

Składniki na farsz do około 25 małych pierożków:
mięso z rosołu : ja dałam 1/2 szyi z
indyka i 2 skrzydełka z
kurczaka1 duża
cebula3 łyżki
masła2 łyżki
olejupo kawałku
marchewki,
selera,
pietruszki z rosołu1 łyżeczka
majerankupieprzkasza jaglana ugotowana na rosolekilka łyżek rosołu

Na
maśle i
oleju duszę posiekaną drobno
cebulę.Gotuję
kaszę jaglaną na rosole (w proporcji 2:1, rosół :
kasza). Ja ugotowałam około 1/4 szklanki suchej
kaszy.
Mięso z rosołu, oddzielone od kości, rozdrabniam palcach.
Marchewkę,
seler i
pietruszkę dokładnie rozgniatam widelcem. Po rozgnieceniu pulpa powinna
mieć objętość 1/3 szklanki.Gdy wszystkie składniki przestygną łącze je, dodaję
majeranek,
pieprz (
sól jeśli to konieczne).Podlewam masę rosołem, aby nabrała wilgoci i aromatu.Mieszam i nakładam na wykrojone ciasto.Notatki:Farsz nie zawiera
jajek, więc kto ma
opory przed próbowaniem surowizny, może doprawiać do smaku bez obaw. Dobrze ugotowane
mięso i
kasza są wystarczającym łącznikiem dla farszu. Pamiętajcie tylko, aby rosół gotował się długo i niespiesznie, a
mięso będzie idealne. Długo uczyłam się tej sztuki.