ßßß Cookit - przepis na Pierożki drobiowe z kaszą jaglaną

Pierożki drobiowe z kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

W moim rodzinnym domu rosół to była konkretna zupa, a nie tylko bulion z makaronem, kawałkiem marchewki i listkiem pietruszki. Zjadaliśmy wszystkie warzywa i pyszne, rozpadające się w ustach mięsko, aż się uszy trzęsły. U mnie jest tak samo. Jednak moja kuchnia pełna jest potraw, w których wykorzystuję prawdziwy bulion. A co z tymi pysznymi "resztkami"? Ja robię farsz do pierogów, który ze względu na składniki może wydawać się mało porywający, ale nic bardzie mylnego - jest aromatyczny, zdecydowany w smaku, po prostu pycha.
Składniki na farsz do około 25 małych pierożków:
mięso z rosołu : ja dałam 1/2 szyi z indyka i 2 skrzydełka z kurczaka
1 duża cebula
3 łyżki masła
2 łyżki oleju
po kawałku marchewki, selera, pietruszki z rosołu
1 łyżeczka majeranku
pieprz
kasza jaglana ugotowana na rosole
kilka łyżek rosołu
Na maśle i oleju duszę posiekaną drobno cebulę.
Gotuję kaszę jaglaną na rosole (w proporcji 2:1, rosół :kasza). Ja ugotowałam około 1/4 szklanki suchej kaszy.
Mięso z rosołu, oddzielone od kości, rozdrabniam palcach.
Marchewkę, seler i pietruszkę dokładnie rozgniatam widelcem. Po rozgnieceniu pulpa powinna mieć objętość 1/3 szklanki.
Gdy wszystkie składniki przestygną łącze je, dodaję majeranek, pieprz (sól jeśli to konieczne).
Podlewam masę rosołem, aby nabrała wilgoci i aromatu.
Mieszam i nakładam na wykrojone ciasto.
Notatki:
Farsz nie zawiera jajek, więc kto ma opory przed próbowaniem surowizny, może doprawiać do smaku bez obaw. Dobrze ugotowane mięso i kasza są wystarczającym łącznikiem dla farszu. Pamiętajcie tylko, aby rosół gotował się długo i niespiesznie, a mięso będzie idealne. Długo uczyłam się tej sztuki.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/06/pierozki-drobiowe-z-kasza-jaglana.html