Wykonanie
Chaczapuri to dosłownie
twarogowy chleb (chaczo -
twaróg,
puri -
chleb), jest dla Gruzinów tak ważne jak dla nas
chleb na zakwasie, czy dla Włochów pizza. Pyszny placek, nadziewany młodym
serem podpuszczkowym. W Gruzji przepisów na Chaczapuri jest tyle, ile gruzińskich gospodyń. Niby ta sama potrawa, a przepisów wiele. W zależności od gospodyni,
ser ukrywa się wewnątrz placka, lub zdobi jego wierzch. Sam zaś placek może być pieczony w piekarniku, lub smażony na suchej patelni. Chaczapuri miałam okazję próbować w Polsce, jednak zrobione przez przyjaciółkę o gruzińskich korzeniach, więc zaliczam je jako oryginalne.Składniki na ciasto:1/2 litra kwaśnego
mleka lub
śmietany 12% (kto dziś dostanie prawdziwe kwaśne mleko?)100 g
masła2
jajka1 łyżka
sodymąka (typ 650)Składniki na farsz
serowy:1/2 kg
sera twarogowego lub twardej
mozarelli (tu w roli głównej wystąpiła
mozarella)100 g
masłajajkoSer ścieramy na tarce, dodajmy do niego jedno
jajko, rozpuszczone i przestudzone
masło. Całość mieszamy.W osobnej misce łączymy roztopione, przestudzone
masło,
jajka i kwaśne
mleko lub
śmietanę - mieszamy. Dodajmy
sodę oraz
mąkę i zagniatamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk.Odrywamy kawałek ciasta i formujemy placuszek.Na placuszek nakładamy farsz
serowy.Zawijamy, aby
ser nie wypłynął.Formujemy kulę.Spłaszczamy lekko na rozgrzanej (suchej) patelni, do uzyskania odpowiedniej wielkości.Smażymy do zrumienienia.Zadajamy. Przepysznie smakuje z Adżiką .