ßßß Cookit - przepis na Placek jaglany

Placek jaglany

nazwa

Wykonanie

Ten placek to coś pomiędzy deserem, a pożywnym drugim śniadaniem. Świetna alternatywa dla tradycyjnego ciasta, ponieważ przygotowywany jest bez dodatku tłuszczu. Zawiera też niewielką ilość mąki i cukru. Fani kaszy jaglanej, jak ja, zakochają się w tym przepisie. Smacznego i na zdrowie !
Składniki na małą prostokątną formę 24 x 28 cm
Czas przygotowania: 15 minut (jeśli kaszę przygotujecie wcześniej, lub zostanie wam z obiadu)
Czas pieczenia: około 40 minut
Składniki:
100 g kaszy jaglanej (waga przed ugotowaniem, po ugotowaniu powinno być około 250 g)
200 g twarogu
1 duże jabłko
1 duża marchewka
5 jajek
3 łyżki cukru
3 łyżki mąki
3 łyżki otrębów owsianych
garść żurawiny (lub innych ulubionych bakalii, ja dałam też krojone, suszone morele)
otarta skórka z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg tego przepisu . Zostawiamy do wystygnięcia.
Żurawinę namaczamy w gorącej wodzie.
Marchewkę i jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Do dużej miski wbijamy całe jajka i ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Przesiewamy do miski mąkę z proszkiem do pieczenia - miksujemy.
Do ubitych jajek dodajemy naprzemiennie kaszę jaglaną i twaróg nadal miksując.
Dodajemy: marchewkę z jabłkiem, otręby, odciśniętą żurawinę, skórkę z cytryny i dokładnie mieszamy.
Przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 35-40 minut.
Notatki:
Czas pieczenia będzie zależał od wysokości ciasta. Jeśli zdecydujecie się upiec go w keksówce, czas na pewno się wydłuży. Pieczemy do suchego patyczka i uważamy, żeby placka nie przesuszyć.
Źródło:http://babkidwie.blogspot.com/2015/05/placek-jaglany.html