Wykonanie
Babka to ciasto mało skomplikowane, tanie i smaczne, a w dodatku można ją przyrządzić na tysiąc sposobów. Poniżej jedna z odsłon tego smakowitego wypieku.Składniki:- 4
jaja,- 3/4 szklanki
cukru,- 2 szklanki
mąki,- łyżeczka
proszku do pieczenia,- 1
cytryna,- tarka z drobnymi oczkami, 2 miski, rondelek, mikser, foremka do babki.Wykonanie:1.
Cytrynę porządnie szoruję i wyparzam. Następnie ścieram skórkę na tarce.2. Z pozostałej
cytryny wyciskam sok i mieszam go ze startą skórką.3. Oddzielam
białka od
żółtek.
Białka ubijam na sztywną pianę, a
żółtka ucieram z
cukrem (
mogę to zrobić na łaźni
wodnej, przyspieszy to rozpuszczenie
cukru).4.
Masło roztapiam w rondelku i pozostawiam do przestudzenia. W tym czasie do
żółtek z
cukrem stopniowo dodaję
mąkę,
proszek do pieczenia oraz skórkę z
sokiem z cytryny. Całość wyrabiam na gładką masę.5. Do ciasta dodaję przestudzone
masło i miksuję.6. Ciasto przekładam do blachy i piekę ok 40 minut w temperaturze 180 st. C. Przestudzoną babkę można oblać lukrem lub
polewą czekoladową.
Smacznego :*Źródło przepisu: moja ciocia:*