ßßß Cookit - przepis na Hekele

Hekele

nazwa

Wykonanie

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? to śledzik podany po śląsku.
Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują. Od siebie dodałam koperek, nie było go w oryinalnym przepisie.
Przepis zainspirowany wyjazdem na południe Polski.
5 płatów śledziowych
2 duże jajka ugotowane na twardo
3 ogórki kiszone ( nie za duże)
1 mała cebula
ok. 2 łyżki musztardy ( użyłam miodowej)
sporo śwież mielonego pieprzu
świeży koperek ok. łyżki
Śledzie, jeśli to konieczne, moczymy w wodzie przez 30-60 minut.
Następnie odsączamy dokładnie z wody. Kroimy w 1 cm kostkę.
Jajka i ogórki kroimy w podobnej wielkości kosteczkę.
Doprawiamy musztardą, pieprzemi i koperkiem.
Oryginalnie podawane z ziemniakami ( sugeruję ziemniaki w mudurkach).
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2014/11/hekele.html