Wykonanie

Co kryje się pod tą tajemniczą nazwą? to
śledzik podany po śląsku.Bardzo konkretny w smaku, nam bardzo zasmakował, składniki idealnie do siebie pasują i znakomicie się komponują. Od siebie dodałam
koperek, nie było go w oryinalnym przepisie.Przepis zainspirowany wyjazdem na południe Polski.

5 płatów
śledziowych2 duże
jajka ugotowane na twardo3
ogórki kiszone ( nie za duże)1 mała
cebulaok. 2 łyżki
musztardy ( użyłam miodowej)sporo śwież mielonego
pieprzuświeży
koperek ok. łyżki
Śledzie, jeśli to konieczne, moczymy w wodzie przez 30-60 minut.Następnie odsączamy dokładnie z
wody. Kroimy w 1 cm kostkę.
Jajka i
ogórki kroimy w podobnej wielkości kosteczkę.Doprawiamy
musztardą, pieprzemi i
koperkiem.Oryginalnie podawane z
ziemniakami ( sugeruję
ziemniaki w mudurkach).