Wykonanie
Myślicie że krupnik musi być
mięsny bo inaczej nie ma smaku? I tu się mylicie, polecam przygotować moją wersję tej zupy, a
potem ocenić który lepszy ;-)
Delikatna w smaku zupa, lekka, aromatyczna i sycąca dzięki
kaszy warzywom.Gotowanie na wolnym ogniu powoli wydobywa wszystkie smaki.3 litry
wody2 średnie
marchewki4 duże
ziemniaki8 cm kawałek
pora1 mała
cebula2 ząbki
czosnkucząstka
selera1
pietruszka (korzeń)5 łyżek
kaszy jęczmiennej2 łyżki
płatków owsianych1 łyżka zmielonego siemienia
sólpieprz zielony2
listki laurowe1/2 łyżeczki czubrycy1 łyżeczka
przyprawy do ziemniaków ( w składzie
papryka słodka,
papryka ostra,
majeranek,
natka pietruszki,
pieprz czarny,
koper,
kminek, cząber,
czosnek,
kurkuma,
cebula prażona,
sól)
natka pietruszki posiekana - sporogałązka
tymianku2 łyżki
oleju roślinnegoWszystkie warzywa kroimy w małą kostkę (
marchew można zetrzeć na grubych oczkach) i szklimy na
oleju przez chwilkę. Zalewamy
wodą i dodajemy po kolei
przyprawy i
zioła, listek,
czosnek całe ząbki,
kaszę,
płatki i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 30 minut aż warzywa zmiękną.Na koniec przed podaniem dodajemy posiekaną
natkę lub posypujemy na talerzu przed podaniem.Smacznego!