Wykonanie
Zapraszam na losowanie!do środy 9 . 10.2013. Losowanie w czwartek.
Mam ogromną przyjemność przedstawić Wam kolejną książkę z
serii Kuchnia Pięciu Przemian, tym razem "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej, dzięki uprzejmości wydawnictwa Illuminatio które mi tę książkę udostępniło.Moja radość jest tym większa że dołączy do kolekcji Wiosny i Lata, które już mam na półce."Jesień.." jak można się spodziewać - kolorowa, bogata, z zaskakującymi pomysłami i przepisami na jesienne dania czasochłonne, jak i zupełnie proste.Są też sycące zupy, dania w których są
kasze, aromatyczne desery z
bakaliami, pasty kanapkowe, czyli wszystko co jesienią powinno znaleźć się na talerzu.Bardzo poręczny format, można zabrać do
torebki i np. poczytać w drodze.Wydawać by się mogło, że to kuchnia skomplikowana, dla doświadczonych itd., nic bardziej mylnego, wystarczy poznać filozofię i zasady (
pisałam o nich przy okazji "Wiosny" tutaj ) i postępować zgodnie z przepisami, które są bardzo jasno i precyzyjnie opisane w książce. Do tego kolorowe zdjęcia które inspirują.Polecam gorąco, jeśli nie
mieliście jeszcze do czynienia z taką kuchnią.Jednak zaznaczam, że nie chodzi tu o szybkie upichcenie czegoś i wrzucenie wszystkiego do przysłowiowego jednego gara. Trzeba chwili skupienia i zastanowienia, a gwarantuję że wychodzi coś pysznego. Myślę że coraz więcej ludzi poszukuje w kuchni czegoś więcej, jakiejś celebracji, a nie tylko pośpiesznego przygotowania posiłku zjedzonego naprędce. Choć gotowanie według Pięciu Przemian to metoda, która wywodzi się z dalekiego Wschodu, to myślę że książka udawadnia że z powodzeniem przekłada się to także na kuchnię polską.Produkty dzielimy według przemian:(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY(W) PRZEMIANA
WODY - SMAK SŁONY(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY"Jesień..." obfituje w przepisy wegetariańskie, które wykorzystują jesienne sezonowe produkty - mnóstwo tu
grzybów,
orzechów. Są też
bakłażany,
jabłka,
śliwki,
dynia czyli wszystkie dobroci, którymi możemy cieszyć się w tej chwili.Do tego przepisy na
przetwory na zimę, powidła, kiszonki.Książka podzielona jest tematycznie, na działy:Jesienne zupy,Sałatki i surówkiDania ciepłeWarzywaPrzekąski i dodatkiDesery
PrzetworyW spisie treści wszystkie potrawy bezglutenowe są oznaczone i łatwo je odnaleźć.Już wybrałam kilka ciekawych przepisów (nie
będę zdradzać jakich) i zamierzam je Wam niedługo przedstawić.Zapraszam.I jeszcze mam dla Was niespodziankę:Jeden egzemplarz książki dla Was! wylosuję wśród chętnych w przyszłym tygodniu.Co musicie zrobić:1. zgłosić się pod tym postem2. polubić Zufikowo na FB lub dodać mojego bloga do obserwowanych (lubię jako:..)3. Polubić stronę Kuchni Pięciu Przemian na FB4. Wysyłka tylko na terenie PolskiZgłoszenia do środy 9 . 10.2013. Losowanie w czwartek.Zachęcam i zapraszam!