ßßß Cookit - przepis na Przetwory

Przetwory

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zapraszam na losowanie!
do środy 9 . 10.2013. Losowanie w czwartek.
Mam ogromną przyjemność przedstawić Wam kolejną książkę z serii Kuchnia Pięciu Przemian, tym razem "Jesień w Kuchni Pięciu Przemian" Anny Czelej, dzięki uprzejmości wydawnictwa Illuminatio które mi tę książkę udostępniło.
Moja radość jest tym większa że dołączy do kolekcji Wiosny i Lata, które już mam na półce.
"Jesień.." jak można się spodziewać - kolorowa, bogata, z zaskakującymi pomysłami i przepisami na jesienne dania czasochłonne, jak i zupełnie proste.
Są też sycące zupy, dania w których są kasze, aromatyczne desery z bakaliami, pasty kanapkowe, czyli wszystko co jesienią powinno znaleźć się na talerzu.
Bardzo poręczny format, można zabrać do torebki i np. poczytać w drodze.
Wydawać by się mogło, że to kuchnia skomplikowana, dla doświadczonych itd., nic bardziej mylnego, wystarczy poznać filozofię i zasady ( pisałam o nich przy okazji "Wiosny" tutaj ) i postępować zgodnie z przepisami, które są bardzo jasno i precyzyjnie opisane w książce. Do tego kolorowe zdjęcia które inspirują.
Polecam gorąco, jeśli nie mieliście jeszcze do czynienia z taką kuchnią.
Jednak zaznaczam, że nie chodzi tu o szybkie upichcenie czegoś i wrzucenie wszystkiego do przysłowiowego jednego gara. Trzeba chwili skupienia i zastanowienia, a gwarantuję że wychodzi coś pysznego. Myślę że coraz więcej ludzi poszukuje w kuchni czegoś więcej, jakiejś celebracji, a nie tylko pośpiesznego przygotowania posiłku zjedzonego naprędce. Choć gotowanie według Pięciu Przemian to metoda, która wywodzi się z dalekiego Wschodu, to myślę że książka udawadnia że z powodzeniem przekłada się to także na kuchnię polską.
Produkty dzielimy według przemian:
(O) PRZEMIANA OGNIA - SMAK GORZKI
(Z) PRZEMIANA ZIEMI - SMAK SŁODKI
(M) PRZEMIANA METALU - SMAK OSTRY
(W) PRZEMIANA WODY - SMAK SŁONY
(D) PRZEMIANA DRZEWA - SMAK KWAŚNY
"Jesień..." obfituje w przepisy wegetariańskie, które wykorzystują jesienne sezonowe produkty - mnóstwo tu grzybów, orzechów. Są też bakłażany, jabłka, śliwki, dynia czyli wszystkie dobroci, którymi możemy cieszyć się w tej chwili.
Do tego przepisy na przetwory na zimę, powidła, kiszonki.
Książka podzielona jest tematycznie, na działy:
Jesienne zupy,
Sałatki i surówki
Dania ciepłe
Warzywa
Przekąski i dodatki
Desery
Przetwory
W spisie treści wszystkie potrawy bezglutenowe są oznaczone i łatwo je odnaleźć.
Już wybrałam kilka ciekawych przepisów (nie będę zdradzać jakich) i zamierzam je Wam niedługo przedstawić.
Zapraszam.
I jeszcze mam dla Was niespodziankę:
Jeden egzemplarz książki dla Was! wylosuję wśród chętnych w przyszłym tygodniu.
Co musicie zrobić:
1. zgłosić się pod tym postem
2. polubić Zufikowo na FB lub dodać mojego bloga do obserwowanych (lubię jako:..)
3. Polubić stronę Kuchni Pięciu Przemian na FB
4. Wysyłka tylko na terenie Polski
Zgłoszenia do środy 9 . 10.2013. Losowanie w czwartek.
Zachęcam i zapraszam!
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/10/jesien-w-kuchni-pieciu-przemian.html