ßßß Cookit - przepis na Mięso w słoikach, przetwory - pasteryzacja

Mięso w słoikach, przetwory - pasteryzacja

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zastanawiałam się czy wrzucać wpis, ale ostatecznie namówiliście mnie do tego na facebooku ;)
Krótko i zwięźle o pasteryzacji dowolnych przetworów lub zawekowanych obiadów przydatnych na wyjazdy pod namiot lub na sytuacje awaryjne dla drugiej połówki :) Posiłkowałam się stroną Wielkie żarcie . Polecam :)
Pasteryzacja na mokro:
przygotować przetwory według przepisu
słoiki i zakrętki wyparzyć (gotować we wrzątku ok 15 minut)
do suchych słoików ponakładać przetwory zostawiając ok 2 cm od górnej krawędzi. Dokładnie zakręcić na dno dużego garnka położyć ściereczkę lub drewnianą kratkę. Wstawić słoiki tak by się ze sobą nie stykały.
słoiki zalać zimną wodą do 3/4 ich wysokości
przykryć garnek i podgrzewać
od momentu zagotowania utrzymywać na średnim ogniu przez 30 minut lub tyle ile zaleca przepis
po skończeniu pasteryzacji wyjmować delikatnie i ustawiać na blacie do wystudzenia.
proces pasteryzacji powtarzać przez 2-3 kolejne dni. Da to pewność trwałości przetworów
Pasteryzacja na sucho:
przygotować przetwory według przepisu
słoiki i zakrętki wyparzyć (w piekarniku nagrzanym do 110 stopni - 15 minut)
do suchych słoików ponakładać przetwory zostawiając ok 2 cm od górnej krawędzi. Dokładnie zakręcić
słoiki układać w zimnym piekarniku na blaszce w odstępach, nie dopuszczając by się ze sobą stykały
ustawić temp. 130 stopni, grzanie góra-dół i pasteryzować 60 minut lub tyle ile zaleca przepis.
po skończeniu pasteryzacji wyjmować delikatnie i ustawiać na blacie do wystudzenia.
proces pasteryzacji powtarzać przez 2-3 kolejne dni. Da to pewność trwałości przetworów
Czas pasteryzacji wielokrotnej (tyndalizacji) konserw mięsnych w słojach
Pasteryzacja w temp. Wrzenia co 1-2 dni w minutach
I
II
III
½ litra
1 litr
1 , 5 litra
60
90
120
40
60
80
30
45
60
Trwałość
Do 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 10 0 C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzenia
Do 6 mies w temp. chłodniczych, do 1 mies. bez chłodzenia
Do 6 mies. bez chłodzenia
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/07/mieso-w-soikach-przetwory-pasteryzacja.html