Wykonanie
Zastanawiałam się czy wrzucać wpis, ale ostatecznie namówiliście mnie do tego na facebooku ;)Krótko i zwięźle o pasteryzacji dowolnych
przetworów lub zawekowanych obiadów przydatnych na wyjazdy pod namiot lub na sytuacje awaryjne dla drugiej połówki :) Posiłkowałam się stroną Wielkie żarcie . Polecam :)Pasteryzacja na mokro:przygotować
przetwory według przepisusłoiki i zakrętki wyparzyć (gotować we wrzątku ok 15 minut)do suchych słoików ponakładać
przetwory zostawiając ok 2 cm od górnej krawędzi. Dokładnie zakręcić na dno dużego garnka położyć ściereczkę lub drewnianą kratkę. Wstawić słoiki tak by się ze sobą nie stykały.słoiki zalać zimną
wodą do 3/4 ich wysokościprzykryć garnek i podgrzewaćod momentu zagotowania utrzymywać na średnim ogniu przez 30 minut lub tyle ile zaleca przepispo skończeniu pasteryzacji wyjmować delikatnie i ustawiać na blacie do wystudzenia.proces pasteryzacji powtarzać przez 2-3 kolejne dni. Da to pewność trwałości
przetworówPasteryzacja na sucho:przygotować
przetwory według przepisusłoiki i zakrętki wyparzyć (w piekarniku nagrzanym do 110 stopni - 15 minut)do suchych słoików ponakładać
przetwory zostawiając ok 2 cm od górnej krawędzi. Dokładnie zakręcićsłoiki układać w zimnym piekarniku na blaszce w odstępach, nie dopuszczając by się ze sobą stykałyustawić temp. 130 stopni, grzanie góra-dół i pasteryzować 60 minut lub tyle ile zaleca przepis.po skończeniu pasteryzacji wyjmować delikatnie i ustawiać na blacie do wystudzenia.proces pasteryzacji powtarzać przez 2-3 kolejne dni. Da to pewność trwałości
przetworówCzas pasteryzacji wielokrotnej (tyndalizacji)
konserw mięsnych w słojachPasteryzacja w temp. Wrzenia co 1-2 dni w minutachIIIIII½ litra1 litr1 , 5 litra6090120406080304560TrwałośćDo 1 miesiąca w temp. chłodniczych (poniżej 10 0 C). W lecie niedopuszczalne przechowywanie bez chłodzeniaDo 6
mies w temp. chłodniczych, do 1
mies. bez chłodzeniaDo 6
mies. bez chłodzenia