Wykonanie
Do zdrowotnych właściwości soku z pokrzyw nikogo nie trzeba przekonywać. Pokrzywa od wieków była stosowana ze względu na swoje właściwości lecznicze a zwłaszcza na oczyszczające krew. Tak więc wiosną warto wybrać się na wycieczkę do lasów i nazrywać świeżej pokrzywy aby przygotować z niej zdrowy sok.Sok można wykonać w wyciskarce lub świeżą pokrzywę zmielić w maszynce do
mięsa a następnie odcisnąć przez gazę. Taki sok należy spożywać w umiarkowanych ilościach – przez około 2 tygodnie po 2 łyżki dziennie lub zamrozić w pojemniku na kostki do
lodu i dodawać do
wody mineralnej lub świeżo wyciśniętego
soku owocowego.Gorąco polecam!!
świeżo zerwane pędy majowej pokrzywyPokrzywę dokładnie przepłukać pod bieżącą
wodą a następnie osuszyć papierowym ręcznikiem.Z pokrzywy wycisnąć sok w wyciskarce lub przemielić w maszynce do
mięsa i odcisnąć sok przez kilkakrotnie złożoną gazę.