Wykonanie
To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie
mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.Składniki:ugotowane
mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów
mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-
golonki i wołowego)- ilość dowolna
żelatyna, rosół lub
wodaPrzygotowanie:Ostudzone
mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:(Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno
marchew z rosołuW garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub
wody) dodajemy
żelatynę według przepisu i dobrze mieszamyDodajemy ją do rozdrobnionego
mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smakuPrzygotowujemy foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości
mięso z
wywarem żelatynyZrobić z obu stron duże zakłady foli, by rolada nie "uciekła"( u mnie z jednej strony było jej trochę za mało)Przełożyć w całości masę do foremki, brzegi folii zawinąć i wstawić do lodówki do dnia następnegoWyjąć z folii i kroić w grube plastry, mnie taka rolada smakuje z
chrzanem - polecam. W ten sposób można wykorzystać
mięso z rosołu, które najczęściej nie znajduje amatorów :)