ßßß Cookit - przepis na Mięso rosołowe do chleba

Mięso rosołowe do chleba

nazwa

Składniki

Wykonanie

To jeszcze jeden sposób na wykorzystanie mięsa ugotowanego wcześniej w rosole.
Składniki:
ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna
żelatyna, rosół lub woda
Przygotowanie:
Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:(
Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu
W garnuszku z odmierzoną ilością gorącego rosołu (jeśli jeszcze taki mamy lub wody) dodajemy żelatynę według przepisu i dobrze mieszamy
Dodajemy ją do rozdrobnionego mięsa i całość dobrze mieszamy, doprawiamy ewentualnie do smaku
Przygotowujemy foremkę wykładając ją folią aluminiową, wybieramy taką w której zmieści się w całości mięso z wywarem żelatyny
Zrobić z obu stron duże zakłady foli, by rolada nie "uciekła"( u mnie z jednej strony było jej trochę za mało)
Przełożyć w całości masę do foremki, brzegi folii zawinąć i wstawić do lodówki do dnia następnego
Wyjąć z folii i kroić w grube plastry, mnie taka rolada smakuje z chrzanem - polecam. W ten sposób można wykorzystać mięso z rosołu, które najczęściej nie znajduje amatorów :)
Źródło:http://prostepotrawy.blogspot.com/2013/04/mieso-rosoowe-do-chleba.html