Wykonanie
Informacja Prasowa
Kraków, dn. 13 lipca 2007 r.Bez
żelatyny ani rusz!
Galaretka to podstawowy składnik deserów, serwowanych małym i dużym łasuchom.Na ogół kojarzymy ją ze słodkim,
owocowym smakiem oraz fantazyjnymi, kolorowymi kompozycjami w szklanych pucharkach. Mało kto pamięta, że
galaretka ma także swoje słone odmiany.
Galaretka jest jednym z najbardziej uniwersalnych deserów. Może być podawana samodzielnie, z dodatkiem
owoców,
bitej śmietany czy
bakalii, zawsze jednak na zimno, gdyż pod wpływem wyższej temperatury upłynnia się. Swoją zwartą konsystencję zawdzięcza właściwościom żelującym głównego składnika –
żelatyny, pektyny lub agaru.
Galaretki z dodatkiem tych dwóch ostatnich komponentów są często wybierane przez wegetarian, którzy nie spożywają produktów odzwierzęcych.Niektóre
owoce, jak na przykład
czerwona porzeczka czy wybrane odmiany
jabłek, zawierają tak dużą ilość roślinnej pektyny, że ich sok samoistnie ulega zżelowaniu. Jednakże uzyskana w ten sposób
galaretka nie zawsze jest wystarczająco gęsta, dlatego dodatek
żelatyny staje się niezbędny.
Słona
galaretka nazywana jest auszpikiem. Przygotowuje się ją z
wywaru mięsnego,
rybnego a nawet warzywnego i podaje z kawałkami ugotowanego
mięsa, ryb, jaj lub jarzyn. Także słona
galaretka wymaga dodatku
żelatyny. Wyjątek od tej reguły stanowią „zimne nóżki” -
nogi wieprzowe długo gotowane z przyprawami, które zawierają dużą ilość
żelatyny i schłodzone zastygają samoistnie.Znakomite słodkie i słone desery przygotujesz z
Żelatyną do
mięs, ryb, warzyw i deserów Delecta,dostępną obecnie w ekonomicznym, 50 gramowym opakowaniu na 2,5 litra
wody. Wypróbuj!Producent: Rieber Foods Polska SA.www.delecta.plCena detaliczna sugerowana przez producenta: ok. 2 , 99 zł.Więcej informacji:Agnieszka Sowula,SCH Public Relationstel. (022) 463 63 65,e-mail:
[email protected]