ßßß Cookit - przepis na Tort galaretowy

Tort galaretowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chyba nie ma dziecka, które nie lubi galaretek. Moje, jak już wspominałam wcześniej, uwielbia! W związku z tym postanowiłam przygotować dla niego tort galaretowy. Wyszedł całkiem nieźle, a synek był zachwycony. Co więcej okazało się, że nie tylko on jest amatorem tego typu deseru J
Ilość porcji: Tort wielkości formy od babki
Składniki:
5 galaretek w różnych kolorach
Woda
Wykonanie tortu jest bardzo proste. Niestety trwa sporą ilość czasu, gdyż musimy czekać aż kolejne warstwy się zwiążą. Przygotowujemy 3 lub 4 kolory od razu w 3/5 ilości wody podanej na opakowaniu (przykładowo jeśli mamy galaretkę na 500ml wody to rozpuszczamy w około 300ml). Pierwszą warstwę chłodzimy w zimnej wodzie, a następnie wlewamy do formy i umieszczamy w lodówce. Kolejną warstwę chłodzimy podczas, gdy pierwsza się związuje w lodówce. Kiedy będzie związana wyjmujemy i delikatnie po ściance wylewamy drugą. Robimy tak po kolei ze wszystkimi kolorami. Teraz czas na wyciągnięcie tortu. W dużym garnku nastawiamy wodę i czekamy aż zacznie wrzeć. Zestawiamy garnek z gazu. Delikatnie umieszczamy formę z galaretkami w garnku uważając by wodą nie nalała się do środka. Wyjmujemy po kilku sekundach. Przykładamy do formy talerz i całość odwracamy. Tort powinien wyjechać z formy. Ponownie umieszczamy go na kilka chwil w lodówce. Możemy zajadać! Smacznego!
Źródło:http://kolizjesmakow.blogspot.com/2014/04/tort-galaretowy.html