ßßß Cookit - przepis na Brownie serowe z nutą porzeczki

Brownie serowe z nutą porzeczki

nazwa

Wykonanie

Megawilgotne, superczekoladowe, pyszne.
A długo myślałam: brownie i ser...eeee to chyba niezbyt smakuje. Myliłam się!
Inspirowaam się tym przepisem, zmieniłam jednak kilka składników.
Nie chciało mi się nawet miksera wyjąć, taki dziś leń jestem:)
Powinno się je chłodzić 24h w lodówce, ale gdzie tam, pokroiliśmy jeszcze ciepłe:))
Miłego, leniwego weekendu:)
Podaję przepis z moimi modyfikacjami.
Składniki :
brownie :
200 g masła
85 g gorzkiej czekolady [ posiekanej ]
50 g gorzkiego kakao
200 g cukru pudru ( można dać więcej jeśli się lubi b. słodkie)
2 duże jajka
85 g kremowego serka [ użyłam sera ricotta ]
1 łyżka cukru z wanilią
70 g mąki
ćwierć łyżeczki soli
masa serowa :
115 g kremowego serka [ j.w. ]
łyżka kwaskowej konfitury z czarnej porzeczki
3 łyżki cukru pudru
1 żółtko
W rondelku rozpuścić masło i czekoladę. Po uzyskaniu jednolitej masy zdjąć rondel z ognia i wrzucić do niego kakao, cukier, jajka i serek. Wymieszać. Następnie dodać mąkę, sól. Dokładnie wymieszać i przelać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x20 cm. Odstawić.
Przygotować masę serową : wszystkie składniki wymieszać dobrze razem, aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy ( użyłam kolby-trzepaczki).
Przełożyć ją do formy z ciastem i rozsmarować na całej powierzchni, a następnie trzonkiem łyżki lub patyczkiem do szaszłyków przemieszać obie masy, tworząc esy floresy.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C i piec przez około 30-35 minut ( na funkcji góra-dół jak do sernika inaczej popęka). Gotowe po dotknięciu lekko sprężynuje. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika i pozostawić w formie jeszcze na 10 minut, następnie wyjąć z formy, przełożyć na kratkę i pozostawić tam do całkowitego ostudzenia.
Brownie najlepiej smakuje po 24 godzinach, po schłodzeniu w lodówce.
Źródło:http://zufikowo.blogspot.com/2013/04/brownie-serowe-z-nuta-porzeczki.html