ßßß
kombinacja własna1/2 szklanki kaszy jaglanej1 szklanka wrzątku1/2 szklanki mleka kokosowegomała szczypta soli2 ziarna kardamonu1/2 laski waniliiłyżka mioducynamon do posypania
Na początek proces który się wyda żmudny, ale warto o chwilę cierpliwości kasza wyjdzie smaczna i nie posklejana. Prażymy kaszę w suchym rondelku ciągle obracając ziarna (nie mieszamy tylko potrząsamy naczyniem), przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitko i ponownie kasza ląduje w rondelku i zalewamy ją 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy szczyptę soli.Dodajemy naciętą laskę wanilii i ziarenka kardamonu (te z środka, bez łupinki). Przykrywamy.Kiedy kasza wchłonie wodę, dodajemy mleko, miód i gotujemy lekko mieszając.Przed podaniem wyjmujemy laskę wanilii, posypujemy cynamonem i zajadamy.Miłego delektowania.