Wykonanie
kombinacja własna1/2 szklanki
kaszy jaglanej1 szklanka wrzątku1/2 szklanki
mleka kokosowegomała szczypta
soli2 ziarna
kardamonu1/2
laski waniliiłyżka
mioducynamon do posypania
Na początek proces który się wyda żmudny, ale warto o chwilę cierpliwości
kasza wyjdzie smaczna i nie posklejana. Prażymy
kaszę w suchym rondelku ciągle obracając ziarna (nie mieszamy tylko potrząsamy naczyniem), przelewamy wrzątkiem, odcedzamy na sitko i ponownie
kasza ląduje w rondelku i zalewamy ją 1 szklanką wrzątku i pozostawiamy na bardzo małym ogniu. Dodajemy szczyptę
soli.Dodajemy naciętą
laskę wanilii i ziarenka
kardamonu (te z środka, bez łupinki). Przykrywamy.Kiedy
kasza wchłonie
wodę, dodajemy
mleko,
miód i gotujemy lekko mieszając.Przed podaniem wyjmujemy
laskę wanilii, posypujemy
cynamonem i zajadamy.Miłego delektowania.