Czeska zupa czosnkowa jest rozgrzewająca i delikatna. Aromatycznie pachnie i jest zdrowa. Wzmacnia organizm przed przeziębieniami. Smakuje wszystkim w moim domu. Swoją zupę zmiksowałam i powstał krem czosnkowy :)Składniki:2 litry bulionu3 ziemniaki2 główki czosnku2 cebulemasłoodrobina śmietany słodkiejsólpieprzmajeranekstarty żółty serDo gotującego się bulionu wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotować do miękkości. Czosnek i cebule obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić cebulę na maśle, na koniec wrzucić czosnek i odrobinę podsmażyć, ale należy pamiętać, żeby nie przypalić czosnku bo będzie gorzki. Wrzucić cebulę i czosnek pod koniec gotowania. Przyprawić solą, pieprzem i majerankiem. Odstawić z palnika i zalać odrobiną śmietany, wymieszać. Zblenderować. Podawać posypaną żółtym serem.Można podawać z grzankami lub pod koniec gotowania wbić jajko by powstały tzw. nitki. Ja podałam z groszkiem ptysiowym.PS. DZIĘKUJĘ ZA 500 LIKE'ÓW MOJEGO BLOGA :)...