Wykonanie
Zupa
serowo - cebulowa to kolejna z moich ulubionych. Przepisów na nią jest w Internecie od groma. Nic
dziwnego, gdyż jest pyszna. Ja podaję tą zupę z czosnkowymi grzankami, myślę, że dodają jej charakteru.
Składniki:3 litry
wody2
kostki rosołowe4
cebule2
marchewki4
ziemniakinatka pietruszkiserek topionyok. 150 ml
śmietany 18% (ja nie odmierzam, dodaję "na oko")
sól,
pieprz,
vegetaGrzanki:4 kromki
chlebałyżka
masła2 ząbki
czosnkuZiemniaki i
cebulę pokroić w kosteczkę,
marchew w plasterki. Z
wody i
kostek rosołowych zagotować
bulion. Dodać
marchew i
ziemniaki. Na patelni zeszklić
cebulę, wlać
śmietanę i pokrojony na kawałki
serek - wtedy łatwiej się rozpuści. Dolać szklankę
bulionu. Mieszać ok. 2 min. Do ugotowanych warzyw dodać
natkę i wlać zawartość patelni. Wymieszać. Doprawić wg. uznania.GrzankiKromki
chleba kroimy w kosteczkę,
czosnek tak samo lub wyciskamy. Na patelni rozpuszczamy
masło, wrzucamy
czosnek i
chleb. Mieszamy łyżką. Gdy się zarumieni, gotowe.