ßßß Cookit - przepis na Babka "Zebra" z polewą czekoladową

Babka "Zebra" z polewą czekoladową

nazwa

Wykonanie

Składniki:
2 szklanki maki orkiszowej jasnej
1/2 szklanki orkiszowej pełnoziarnistej
dodatkowo 3 łyżki maki orkiszowej pełnoziarnistej
2 łyżeczki sody
3/4 szklanki wody
150 g cukru trzcinowego
1 szklanka oleju rzepakowego
5 jajek
3 łyżki kakao DecoMoreno
Składniki na polewę, którą przygotowuje moja przyjaciółka Ania :
1 ły ż ka masła
3 ły ż ki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
2 łyżki kakao DecoMoreno
Jajka myjemy, oddzielamy żółtka od białek. Z białek ubijamy pianę, dodajemy stopniowo cukier, gdy będzie sztywna dodajemy po jednym żółtku. Następnie dodajemy na zmianę mąkę wymieszaną z sodą , olej i wodę. ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej 3 łyżki maki. Gdyby czę ść z kakaem była zbyt gęsta mo ż emy dodać odrobinę wody. Do przygotowanej tortownicy nakładamy na zmianę po dwie, trzy łyżki jasnego ciasta , następnie ciemnego. Pieczemy w temp. 180C przez około 45 minut. Sprawdzamy czy się upiekło na pomocą patyczka.
W tym czasie przygotowujemy masę. Masło rozpuszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, wodę a następnie kakao. Gotujemy, do momentu rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników.
Po upieczeniu ci asto ozdabiamy polew ą .
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/zebra-orkiszowa-z-polewa-czekoladowa.html