ßßß Cookit - przepis na Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie

Mazurek pomarańczowy na kruchym spodzie

nazwa

Wykonanie

Święta coraz bliżej dlatego te ż upiekłam mazur ka z pomarańczami :) jest słodki jak na mazurka przystało, kolorowy i pachnący... a jego aromat rozchodzi się po cał ym domu. Wsadziłam go na noc do lodówki . S chłodzony smakuje jeszcze lepiej.
Składniki na ciasto :
250 g maki orkiszowej pełnoziarnistej
1 jajko
50 g cukru trzcinowego drobnego
100 g miękkiego masła
Mąkę przesiewamy i łączymy z pozostałymi składnikami. Zagniatamy ciasto. Foremkę smarujemy tłuszczem i wykładamy ciastem. Brzegi kleimy na wysokości około 2 cm. Nakłuwamy widelcem. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w temperaturze 200C przez 20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
Składniki nadzienia :
3 pomarańcze
około 50 g płatków migdałowych
cukier trzcinowy około 14 łyżek
Pomarańcze zalewamy wodą i gotujemy od momentu wrzenia przez 10 minut. Wyjmujemy i po ostygnięciu obieramy ze skórki.
Skórkę drobno siekamy, smażymy z sześcioma łyżkami cukru i łyżk ą wody do momentu, aż cukier się rozpuści i zeszkli.
Pomarańcze kroimy w kawałki i smażymy z pozostałym cukrem do momentu , aż syrop zacznie gęstnieć i zredukuje swoją objętość . D odajemy połowę skórek z pomarańczy i mieszamy. Pozostałą skórkę pomarańczową wykorzystamy do ozdabiania mazurka.
Płatki migdałów podsuszamy w piekarniku do zrumienienia.
Na ciasto nakłady pomarańcze w syropie. Posypujemy płatkami migdałów. Ozdabiamy wg uznania skórk ą z pomarańczy, pomarańczami czy polewą czekoladową.
Polewa:
1 łyżka masła
1 łyżka kakao
2 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki wody
Źródło:http://orkiszowakuchniaanny.blogspot.com/2013/03/mazurek-pomaranczowy-na-kruchym-spodzie.html