Wykonanie
Kilka dni temu pytaliście, czy magdalenki można upiec w innej niż klasyczna, formie. Oczywiście, tak. Te
serca są tego najlepszym przykładem. Przepis zaczerpnięty z blogu Liski 'White Plate' na
czekoladowe magdalenki, które upiekłam w formie na
serca. Możecie poszperać w swoich szafkach i znaleźć inne, od dawna nie używane formy na
ciastka lub babeczki i nadać im dowolnego kształtu.
Serca wyszły mięciutkie, delikatne, pyszne, rozeszły się w jeden dzień; bardzo polecam przepis!Składniki na 21 sztuk magdalenek lub 12 niedużych serduszek - babeczek:70 g
mąki pszennej30 g
kakao1 łyżeczka
proszku do pieczenia3
jajka100 g
cukru trzcinowego1 łyżka
wody z kwiatu
pomarańczy (do nabycia w sklepach z żywnoscią arabską)*70 g
masła - roztopionego i ostudzonego (40 g + 30 g)Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę,
kakao i
proszek do pieczenia wymieszać i przesiać przez sitko.
Jajka,
cukier,
wodę pomarańczową (lub ekstrakt z
wanilii) dokładnie zmiksować, aż powstanie puszysta masa. Powoli wsypać suche składnki, wymieszać. Na końcu wlać
masło (40 g), zostawiając 2 łyżki (30 g), którymi należy wysmarować formę do magdalenek (lub
serc).Piekarnik nagrzać do 230ºC. Masą wypełnić foremki. Wstawić do piekarnika na 4 minuty. Zmniejszyć temperaturę do 200ºC i piec kolejne 5 minut. Wyjąć z piekarnika, ostudzić lekko w foremkach.*zastąpiłam ekstraktem z
waniliiSmacznego :-).