Wykonanie
Dzisiaj polecam
sałatkę z
soczewicy, która jest nie tylko sycąca ale również bardzo zdrowa, bo bogata w witaminy: A, z grupy B, C i PP oraz minerały (m.in. fosfor, potas, magnez).Składniki:1 puszka
soczewicy1
czerwona papryka1
żółta papryka1
marchewka2
szalotki bananowe2
pomidoryzielona
pietruszka4 łyżki
oleju rzepakowego4 łyżki
octu balsamicznegosólpieprzSoczewicę z puszki odcedzić i opłukać przegotowan ą lub mineraln ą
wodą.
Papryki umyć, wydrążyć środek i pokroić w kostkę.
Marchewkę umyć i obrać, zatrzeć na tarce na grubych oczkach.
Cebulki obrać i drobno pokroić.
Pomidory obrać ze skórki, wydrążyć pestki i pokroić w kostkę.
Pietruszkę umyć, oberwać listki z gałązek i drobno posiekać.
Olej,
ocet,
sól i
pieprz dokładnie wymieszać.
Soczewicę i warzywa dokładnie wymieszać,dodać posiekaną
natkę pietruszki, a następnie polać przygotowanym sosem. D okładnie wymieszać.