Wykonanie
Jak tam Wasz zakwas na wigilijny barszcz czerwony? Już zlany? Mój tak i czeka na swoją kolej :-) Tymczasem na fb Pani Agnieszka Gołuch przysłała mi sposób na wykorzystanie kiszonych
buraków, tych pozostałych po robieniu zakwasu. Troszkę go sobie zmodyfikowałam, wyszło pysznie i jestem przekonana, że ta wersja, która robi Pani Agnieszka też jest fantastyczna :-)SKŁADNIKI3 kiszone
buraki1 duże
jabłko1/2 puszki
kukurydzy4
jajka1 mała
cebulamajonez,
sól,
pieprzJajka gotujemy na twardo i studzimy.
Buraki,
jabłko i
jajka kroimy w paski.
Cebulę kroimy w drobną kostkę i sparzamy wrzątkiem.
Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą, doprawiamy
solą,
pieprzem i
majonezem.Pycha, najlepiej smakuje gdy się trochę "przegryzie"!Przepis Pani Agnieszki:
Buraki,
ogórki kiszone,
jabłko,
majonez lub
jogurt naturalny,
sól,
pieprz,
koperek - pokroić w kostkę i całość dokładnie wymieszać :-)