ßßß Cookit - przepis na Kompot z wiśni (na zimę)

Kompot z wiśni (na zimę)

nazwa

Składniki

Wykonanie

Kompot z wiśni, taki ze słoika, to jeden ze smaków jaki pamiętam z dzieciństwa :-) Niedzielne czy świąteczne obiady nie mogły się bez niego obejść, a potem obowiązkowo wyjadałam wiśnie, prosto ze słoika ;-) no więc teraz też go robię i nadal jest tak samo smaczny jak kiedyś...
SKŁADNIKI
2 kg wiśni
cukier (po 10 – 12 łyżek na duży słoik)
woda
Wiśnie myjemy i wsypujemy warstwami do słoików, a każdą warstwę owoców przesypujemy cukrem. Ja daję wiśnie z pestkami, nie stoją aż tak długo, żeby zdążyły się uwolnić z nich szkodliwe związki, ale jeśli planujecie przetrzymać kompoty aż do następnego sezonu możecie pokusić się o wydrylowanie owoców. Następnie wlewamy do słoików zimną wodę – do ¾ wysokości słoika, zakręcamy i pasteryzujemy 20 minut od zagotowania. Studzimy poza garnkiem.
Źródło:http://kuchniaiczary.blogspot.com/2014/07/kompot-z-wisni-na-zime.html