ßßß Cookit - przepis na Konfitura wiśniowa

Konfitura wiśniowa

nazwa

Składniki

Wykonanie

Idealna do ciast, babeczek, naleśników. W sam raz na długie jesienne i zimowe wieczory. Największą zaletą jest samodzielne wykonanie, dzięki któremu wiemy, co jest w środku. Przepis znalazłam
u Patyski i bardzo polecam!
Składniki:
- 1 kg wiśni,
- 1 kg cukru,
- ok. 3/4 szklanki wody.
Wiśnie myjemy i pozbawiamy pestek (jeśli nie macie drylownicy, polecam słomkę - wówczas wiśnie nie są aż tak zmiażdżone). Z cukru i wody gotujemy syrop. Na wrzący wrzucamy wiśnie i gotujemy 5 minut od ponownego zagotowania. Wyłączamy. Czynność powtarzamy kilka razy, najlepiej przez ok. 3 dni. Gdy owoce będą szkliste, a konfitura będzie gęsta na zimno, jest gotowa. Umieszczamy ją (na gorąco) w odpowiednio przygotowanych słoikach, zakręcamy, ustawiamy do góry dnem. Po ostudzeniu przyklejamy etykiety. Smacznego!
Źródło:http://dzikowiec-od-kuchni.blogspot.com/2014/08/konfitura-wisniowa.html