ßßß Cookit - przepis na Przetwory: Kompot wiśniowy

Przetwory: Kompot wiśniowy

nazwa

Składniki

Wykonanie

Chciałabym przekonać osoby, które są zdania, że przygotowywanie przetworów na zimę jest a) zbyt trudne b) zbyt czasochłonne c) zbyt drogie - że to błędne założenia :) Na przykład taki pyszny kompot - cena wiśni jest w tej chwili niska, a samo przygotowanie to doprawdy pestka. Czasu też nie zajmie nam to zbyt wiele. Zachęcam do wypróbowania, a zimą sięgniemy do własnych zapasów z wielką przyjemnością i satysfakcją.
Składniki:
1 kg dojrzałych wiśni
5-6 słoików typu twist-off (pojemność 0 , 8 l)
ok. 20 łyżek cukru
gorąca, zagotowana woda
Przygotowanie:
Słoiki dokładnie myję i wyparzam przez 10 minut w piekarniku w temperaturze 100 stopni C. Wiśnie myję pod bieżącą wodą. Napełniam nimi słoiki do wysokości 3/4. Do każdego słoika wsypuję 3 do 4 łyżek cukru, po czym zalewam gorącą wodą. Zakręcam pokrywki, wstawiam słoiki do garnka z grubym dnem, uprzednio wyłożywszy je gazetą. Dolewam do garnka tyle gorącej wody, by sięgała lekko ponad powierzchnię owoców. Pasteryzuję słoiki przez o. 15 minut ( woda ma się lekko gotować), po czym wyjmuję, odwracam do góry dnem i pozostawiam do wystudzenia. Przechowuję kompoty w suchym, chłodnym i ciemnym miejscu.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/07/przetwory-kompot-wisniowy.html