Wykonanie
Często robicie domową pizzę? Ja tak, nawet bardzo często :-) bo szybko, bo wszystkim smakuje i robiąc jedno danie, każdy ma to co lubi, tzn. z czym lubi :-) Często też sobie urozmaicam ciasto, nie tylko dodatki, dlatego w dzisiejszym przepisie skupiam się na cieście :-) ufam, że wierzch zrobicie sobie według własnych upodobań :-)A po wczorajszym dniu śladu nie ma :-) a nie mówiłam? :-)SKŁADNIKINa ciasto:3 szklanki
mąki pszennej1 szklanka ciepłej
wody25 g
drożdży3 łyżki
oleju (tu: rzepakowy z
czosnkiem i
bazylią)1 łyżeczka
soli1 łyżeczka suszonego
majeranku1 łyżeczka granulowanego
czosnku200 g
mozzarelli w małych kulkachdodatkowo: 2 - 3 łyżki pasty pomidorowej lub
keczupu, 200 g tartej
mozzarelli, dowolne dodatki
Drożdże rozpuszczamy w wodzie.
Mąkę,
sól,
majeranek i
czosnek wsypujemy do miski i dokładnie mieszamy. Dolewamy rozrobione
drożdże i
olej. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy przez chwilę (powiedzmy 5 minut). Bezpośrednio po tym rozciągamy ciasto na blasze do pizzy. Najważniejsze teraz jest to, by zostawić brzeg wystający poza blachę - ok. 3 cm. Małe kulki kroimy na połowy i układamy je dookoła na cieście (pamiętajcie, że brzeg poza blachą cały czas zostaje). Przykrywamy je pozostawionym brzegiem i mocno go dociskamy do
spodu (czym mocniej dociśniemy brzeg, tym mniejsze ryzyko, że
ser wypłynie w trakcie pieczenia). Teraz wystarczy, że spód posmarujecie pastą lub
keczupem, posypiecie częścią
sera i ułożycie dowolne dodatki, na wierzch oczywiście
ser, a
potem wstawiamy na 15 - 20 minut (w zależności od dodatków) do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.