ßßß Cookit - przepis na Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

Babka drożdżowa z lukrem cytrynowym

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 12
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 1
Składnik
Logo Ilość Czego
drożdże 40 gramów
cukier 0,75 szklanek
śmietana 5 łyżek stołowych
mąka 2,5 szklanek
jajka 4 sztuk
żółtka 6 sztuk
cukier waniliowy 2 sztuk
masło 150 gramów
skórka pomarańczowa kandyzowana według uznania
cukier puder 1 szklanek
sok z cytryny 3 łyżek stołowych
Wykonanie:
Drożdże wymieszać z łyżeczka cukru, letnią śmietaną oraz 3 łyżkami maki i odstawić w ciepłe miejsce, by wyrosły. Miękkie masło utrzeć na puch, ucierając, wsypać pół szklanki cukru, a potem dodać po jednym 10 żółtak (ucierać mikserem 15 minut, w makutrze dwa razy dłużej). Wyrośnięty rozczyn wlać do masy żółtkowej i ucierać ją 5 minut. Wsypać przesiana mąkę i starannie utrzeć ciasto drewniana łyżką. Z białek oraz szczypty soli ubić sztywna pianę. Wsypać do piany resztę cukru oraz cukier waniliowy i ubijać, aż będzie lśniąca. Delikatnie wymieszać ja z ciastem. Dodać skórkę pomarańczowa i wymieszać Przełożyć ciasto do wysmarowanej masłem i oproszonej mąką dużej formy z kominem do bab tak, by sięgało do połowy jej wysokości. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni, a gdy jeszcze trochę podrośnie, podwyższyć temperaturę do 180 stopni. Piec jeszcze ok. 40 minut. Przed wyjęciem sprawdzić patyczkiem. Jeszcze ciepłą posmarować lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny.
Autor: Becia
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Kuchnia Polska
Wielkanoc
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/11946/Babka-drozdzowa-z-lukrem-cytrynowym