Wykonanie
Chociaż ostatnio weszłam w posiadanie fantastycznej książki na temat pieczenia
chlebów,
bułek i innych takich, to jednak nie
mogę się zdecydować co Wam z niej zaproponować jako pierwsze... Jest tam cały duży dział poświęcony wypiekom bez
drożdży, ale z każdym kolejnym przepisem stwierdzałam, że brakuje mi a to tego, a to owego... idąc jednak tym tropem postanowiłam nieco zmodyfikować mój poprzedni przepis na
bułki bez
drożdży i znów jestem zadowolona z tego co otrzymałam :-)
Bułki już prawie zimne, a w kuchni nadal unosi się fantastyczny
serowy zapach...SKŁADNIKI2 szklanki
mąki pszennej zwykłej1 szklanka
mąki pszennej pełnoziarnistej150 ml
wody2 łyżki
oleju słonecznikowego2
jajka1 łyżeczka
soli1 łyżeczka
cukru2,5 łyżeczki
proszku do pieczenia4 czubate łyżki
startego sera Grana PadanoDodatkowo: 1
jajko, ziarna dyni
Do dużej miski wsypujemy obie
mąki, proszek,
ser,
cukier i
sól - mieszamy. Dwa
jajka roztrzepujemy z
wodą, wlewamy do suchych składników, dodajemy
olej i zagniatamy ciasto - powinno być wolne i z łatwością odchodzić od ręki. Odstawiamy ciasto na 10 - 15 minut, by
mąka pełnoziarnista dobrze związała wilgoć. Po tym czasie wykładamy ciasto na deskę lub stolnicę, rozklepujemy na prostokąt o grubości 2 - 2,5 cm, a następnie
ostrym nożem dzielimy go na 8 części.
Układamy
bułki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy ostatnim
jajkiem i posypujemy ziarnami dyni.Pieczemy 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.