Wykonanie
Mój pierwszy
chleb, zabierałem się za to przez sporo czasu, aż w końcu zrobiłem :) Z efektów jestem bardzo zadowolony. Przyznam się, że nienawidzę robić
ciasta drożdżowego. Boje się zawsze że nic nie wyrośnie. A
chleb tak mi rósł, że bałem się że zaraz mi piekarnik wysadzi. Maszynki do
chleba nie posiadam, więc podaje przepis na
pieczywo, które można zrobić w zwykłej foremce i upiec w piekarniku, zapraszam.Składniki:(na dwie podłużne formy ok. 30 cm)- 1kg
mąki pszennej (typ 550 lub typ 650)- 1 szklanka
otrębów pszennych- 1 szklanka
słonecznika łuskanego- 100g świeżych
drożdży- 2,5 szklanki ciepłej
wody- 4 łyżeczki
soli- szczypta
pieprzu i
czosnku granulowanegoSposób przygotowania:1.Do miski wsypujemy
mąkę,
otręby i
słonecznik. Mieszamy wszystko łyżką i dodajemy rozpuszczone
drożdże w szklance ciepłej
wody. Następnie rozpuszczamy w 1,5 szklance ciepłej
wody sól i dodajemy do składników. Przyprawiamy odrobiną
pieprzu,
czosnku i zagniatamy ciasto na jednolita masę. Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia (20 minut).2.Nastawiamy piekarnik na 200 C. Formy smarujemy tłuszczem i posypujemy
mąką. Dzielimy ciasto na dwie części i wykładamy do form. Odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie wkładamy do piekarnika i pieczemy
chleb przez 2 godziny.Wykładamy i gotowe :)
Wczoraj usiadłem i szukałem czegoś nowego by z
Wami się podzielić :)Znalazłem bardzo spokojny i miły dla ucha utworek :)RY XSweatPozdrawiamMichał :)