ßßß
Składniki:(na 4 porcje)- 4 duże piersi z kurczaka , przekrojone na pół (8 części)- 5/6 średnich pomidorów- 2 duże cebule- 4 ząbki czosnku- 2 łyżki śmietany- sól, majeranek, oregano, papryka ostraSposób przygotowania:1.Kawałki piersi delikatnie solimy i smażymy na patelni. Przekładamy na talerz i zostawiamy.2.Pomidory w misce zalewamy wrzątkiem i zostawiamy na parę minut. W tym czasie obieramy cebulę i kroimy w piórka. Czosnek kroimy na najmniejsze części jak się da. Wylewamy wrzątek z pomidorów i delikatnie je obieramy. I kroimy wszystkie w kostkę.
3.Smażymy cebulę na małej ilości oleju , do złotego koloru. Dodajemy czosnek i pomidory. Mieszamy na małym ogniu. Nie przykrywamy sosu przykrywką, po to aby woda mogła wyparowywać. W małej ilości wody rozrobić dwie łyżki śmietany i dodać do pomidorów. Następnie przyprawić do pożądanego smaku (dużo majeranku i oregano).4.Kawałki piersi wkładamy do sosu , by się delikatnie zabarwiły i ogrzały.5.Polecam podawać z ziemniakami dodając do nich łyżkę masła i śmietany ;)SMACZNEGO !!!Pozdrawiam ;)