Wykonanie
Ryby,
ryby i jeszcze raz
ryby. W
sumie poza nimi niewiele mi do szczęścia potrzeba. Ponieważ jednak moja druga połówka nie podziela mojego entuzjazmu w tym temacie, muszę go czasem przymusić, żeby i on sięgnął po
rybę. Z
łososiem jest o tyle prościej, że jest to jedna z niewielu ryb, jaką toleruje, więc stosunkowo często gości ona u nas na talerzu. Dodatkowo
łosoś jest tak smaczny, że niewiele potrzeba, aby przygotować z niego pyszny posiłek. Proponowany przeze mnie przepis to
łosoś w klasycznej odsłonie, a więc z
cytryną i
koperkiem. Do tego garść ulubionych warzyw. Wszystko gotowane na parze, prawie jednocześnie, co sprawia, że w pół godziny mamy gotowy zdrowy i pożywny obiad. Ja korzystałam z parowaru, który otrzymaliśmy jako prezent ślubny (swoją
drogą strzał w dziesiątkę!), ale oczywiście możecie wykorzystać garnek do gotowania na parze (mojego już nie używam odkąd mamy parowar, ale kosztował naprawdę grosze) lub specjalne sitko, które wkładacie do garnka.
Łososia podałam z
fasolką szparagową,
cukinią,
burakami,
ziemniakami gotowanymi na parze z
rozmarynem i
kminkiem oraz z dipem
koperkowym. Wybór dodatków zależy od Was.
Składniki
łosoś (ok. 150 g na osobę)pęczek
koperkucytryna1
cebula1 ząbek
czosnkupieprz,
sólwarzywa (u mnie
fasolka szparagowa,
buraki,
cukinia,
ziemniaki)opcjonalnie dip
koperkowyWykonanie
Łososia myjemy i kroimy na kawałki po około 150 g. Wcieramy w
łososia czosnek (ja wcześniej go przecisnęłam przez praskę). Następnie dodajemy
pieprz i
sól (ja nie
soliłam, bo podawałam go z dipem
koperkowym). Wyciskamy na
łososia sok z połówki
cytryny i dodatkowo ścieramy skórkę z całej
cytryny (pamiętajcie, żeby sparzyć wcześniej
cytrynę). Na końcu pokrywamy
łososia pociętą w talarki lub półksiężyce
cebulą i odstawiamy go na ok. 15 minut.W międzyczasie przygotowujemy warzywa. W moim przypadku pokroiłam
ziemniaki na ćwiartki, obsypałam
rozmarynem i
kminkiem oraz dodałam na wierz trochę
masła.
Ziemniaki umieściłam na samym spodzie parowaru. Do naczynia powyżej włożyłam
fasolkę i
buraki. Włączyłam urządzenie na 15 minut.Następnie ściągamy z
łososia cebulę i posypujemy go (bardzo obficie) drobno posiekanym
koperkiem. Wkładamy go do naczynia na samej górze parowaru (ponad warzywami). Tak przygotowanego
łososia gotujemy na parze 15 minut. Na ostatnie 5 minut gotowania dodałam do naczynia z
fasolką i
burakami cukinię pokrojoną w talarki. I gotowe! Teraz pozostaje się delektować:)
Informacje o paryskiej diecie.