Wykonanie
Warzywa +
mięso - wszystko co jest potrzebne do zdrowego, sycącego obiadku ! Taką
cukinię miałam zamiar zrobić już dawno, bo bardzo byłam ciekawa jak to w ogóle może smakować, no i wyszukałam podchodzący dla mnie przepis na jednym z blogów, trochę urozmaiciłam przepis i coś tam wyszło. Jak dla mnie była nawet dobra, ale rodzinki
kubki smakowe potrzebują chyba czegoś innego :)Składniki:ok. 6 małych
cukinii0,5 kg
mięsa mielonego1 butelka sosu/
przecieru pomidorowegook. 30 dag
pieczarek2 duże
cebule200 g
sera żółtegoczosnek (u mnie 2 większe ząbki),
sól,
pieprz,
bazylia,
tymianek i inne ulubione
przyprawy.1 torebka
ryżu (opcjonalnie)Przygotowanie :
Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy. Gotową przełożyć do miseczki. To samo robimy z
pieczarkami.
Mięso podsmażamy, mieszając co jakiś czas żeby nie było dużych grudek - ma być rozdrobnione. Dodać posiekany drobno
czosnek,
pieczarki,
cebulę, ugotowany
ryż,
przecier pomidorowy. Doprawiamy do smaku. Wszystko jeszcze chwilę podgotować, żeby farsz zgęstniał.
Cukinię umyć, przekroić na pół i wydrążyć środek.Do środka nakładamy farsz, posypujemy startym
żółtym serem.
Cukinię przykrywamy (ja przykryłam blachę folią aluminiową, tylko tak żeby nie dotykała
sera, bo się nam przyklei) i pieczemy ok. 40min. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie i dosłownie chwilę trzymamy ją jeszcze w piekarniku do zrumienienia
sera.
* źródło : o pysznym jedzeniuSmacznego ! :)