Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 30 stycznia 2014 r. Tort jest puszysty i delikatny. Można by
rzec dziecinnie prosty. Podstawą jest klasyczny
biszkopt przełożony i zwieńczony pysznym kremem a la stracciatella z delikatną nutą
bananową . Krem na bazie kremówki jest bardzo smaczny, a co najważniejsze znacznie delikatniejszy, niż mdłezapychające kremy maślane. Polecam krem w wersji z
czekoladą deserową, ponieważ idealnie przełamuje
słodycz śmietanki i fantastycznie się komponuje z
bananami . Pokrojone
owoce koniecznie trzeba skropić
sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Rekomenduję wszystkim miłośnikom
bananowo-
czekoladowych słodkości. Przepis autorski zainspirowany wieloma kremami i
tortami :-)Tort
bananowy a la stracciatella Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia . Królewski tort
bananowy a la stracciatella! Torcik nie jest za słodki i najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy bananowa feeria zapachów i smaków unosi się w powietrzu i wywołuje baśniowy nastrój. Jest naprawdę boski:-)Oceny: 4,9Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 35 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekSkładniki:
Biszkopt:
jajka : 7
cukier : 1 szklanka
mąka pszenna tortowa : 1 szklanka
mąka ziemniaczana : 1/3 szklankiNasączenie:
sok z cytryny (ok. 1 szklanki): 2-3
cytrynylikier bananowy : 3 łyżki
śmietanka kremówka 30% lub 36% : 500 gkwaśna
śmietana 12% : 100 g
likier bananowy : 100 ml
cukier puder : 50 g
żelatyna : 6 łyżeczekdomowy
cukier waniliowy : 16 g
czekolada deserowa : 100 g
banan : 5
sok z cytryny : 1 łyżkaWykończenie:
śmietanka kremówka 30% lub 36% : 250 g
czekolada deserowa : 50 g
cukier puder : 2-3 łyżeczki
pomarańcza (obrana): 1 Przygotowanie:
Biszkopt:piekarnik nagrzewam do 170oC
żółtka oddzielam od
białekbiałka ubijam na sztywną pianęstopniowo po 1 łyżce dodaję
cukier cały czas ubijającgdy skończy się
cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszczącanastępnie dodaję stopniowo po jednym
żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanymobydwie
mąki przesiewam do jednej miskido ubitej piany dodaję około 1/3 część
mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję
mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję
mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składnikówmasę wykładam do tortownicy o średnicy 24 cm (wysokiej na 8 cm), można wyłożyć 25-27 cm-wysokiej na minimum 6 cm, dno wyłożone krążkiem z papieru, boki suche - niczym nie posmarowane, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika piekę przez około 35 minut (piekłam 50 minut, to zależy od piekarnika), do suchego patyczka od razu wyjmuję
biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blat studzę na metalowej kratce po 5 minutach odwracam formę z
biszkoptem do góry dnem i odkładam go na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzęostygnięty
biszkopt kroję w poziomie 2
razy, tak więc uzyskuję 3 krążki ciastajeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz)Nasączenie:wyciskam
sok z cytryny i mieszam z
likierem bananowym, 1/3 nasączam ciasto w tortownicy
żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej
wody i mieszam, aż się rozpuści, odstawiam do ostygnięcia
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z
cukrem waniliowymśmietanę 12 % mieszam z
likierem,
cukrem pudrem i
sokiem z cytryny, dodaję letnią
żelatynę i mieszamnastępnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką na końcu dodaję poszatkowaną
czekoladę i mieszam na ciasto w tortownicyprzekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam krążki
bananowe, skropione
sokiem z cytrynyprzykrywam kolejnym krążkiem
biszkoptu nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę pokrojonych
bananówprzykrywam ostatnim krążkiem ciasta nasączam i nakładam pozostały krem wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki (najlepiej włożyć go na noc i skończyć na drugi dzień)Wykończenie:
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z
cukrem pudrem, dodaję
czekoladę i mieszam (wspaniała masa)smaruję nią boki i wierzch
tortu na środku ciasta robię kopułkę, na której układam kawałki
pomarańczy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin
Smacznego !!!