ßßß Cookit - przepis na Tort bananowy a la stracciatella

Tort bananowy a la stracciatella

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 30 stycznia 2014 r. Tort jest puszysty i delikatny. Można by rzec dziecinnie prosty. Podstawą jest klasyczny biszkopt przełożony i zwieńczony pysznym kremem a la stracciatella z delikatną nutą bananową . Krem na bazie kremówki jest bardzo smaczny, a co najważniejsze znacznie delikatniejszy, niż mdłe
zapychające kremy maślane. Polecam krem w wersji z czekoladą deserową, ponieważ idealnie przełamuje słodycz śmietanki i fantastycznie się komponuje z bananami . Pokrojone owoce koniecznie trzeba skropić sokiem z cytryny, aby nie ciemniały. Rekomenduję wszystkim miłośnikom bananowo-czekoladowych słodkości. Przepis autorski zainspirowany wieloma kremami i tortami :-)Tort bananowy a la stracciatella Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 27 stycznia . Królewski tort bananowy a la stracciatella! Torcik nie jest za słodki i najlepiej smakuje na drugi dzień. Wtedy bananowa feeria zapachów i smaków unosi się w powietrzu i wywołuje baśniowy nastrój. Jest naprawdę boski:-)Oceny: 4,9
Czas przygotowania: 1 godz. Czas pieczenia: 35 min Łączny czas: 1 godz. i 35 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Składniki:
Biszkopt:
jajka : 7
cukier : 1 szklanka
mąka pszenna tortowa : 1 szklanka
mąka ziemniaczana : 1/3 szklanki
Nasączenie:
sok z cytryny (ok. 1 szklanki): 2-3 cytryny
likier bananowy : 3 łyżki
śmietanka kremówka 30% lub 36% : 500 g
kwaśna śmietana 12% : 100 g
likier bananowy : 100 ml
cukier puder : 50 g
żelatyna : 6 łyżeczek
domowy cukier waniliowy : 16 g
czekolada deserowa : 100 g
banan : 5
sok z cytryny : 1 łyżka
Wykończenie:
śmietanka kremówka 30% lub 36% : 250 g
czekolada deserowa : 50 g
cukier puder : 2-3 łyżeczki
pomarańcza (obrana): 1 Przygotowanie:
Biszkopt:
piekarnik nagrzewam do 170oC
żółtka oddzielam od białek
białka ubijam na sztywną pianę
stopniowo po 1 łyżce dodaję cukier cały czas ubijając
gdy skończy się cukier, ubijam pianę na najwyższych obrotach miksera przez około 3 minuty, aż będzie bardzo gęsta i błyszcząca
następnie dodaję stopniowo po jednym żółtku, cały czas ubijając dokładnie po każdym dodanym
obydwie mąki przesiewam do jednej miski
do ubitej piany dodaję około 1/3 część mąki i miksuję na najniższych obrotach miksera przez kilka sekund, dodaję drugą porcję mąki i znów króciutko miksuję, dodaję ostatnią porcję mąki i miksuję krótko tylko do połączenia się składników
masę wykładam do tortownicy o średnicy 24 cm (wysokiej na 8 cm), można wyłożyć 25-27 cm-wysokiej na minimum 6 cm, dno wyłożone krążkiem z papieru, boki suche - niczym nie posmarowane, wyrównuję powierzchnię i wstawiam do piekarnika piekę przez około 35 minut (piekłam 50 minut, to zależy od piekarnika), do suchego patyczka od razu wyjmuję biszkopt z piekarnika i energicznie odstawiam go na blat studzę na metalowej kratce po 5 minutach odwracam formę z biszkoptem do góry dnem i odkładam go na deskę wyłożoną kawałkiem papieru do pieczenia pozostawiam do ostudzenia na pół godziny, następnie odwracam i całkowicie studzę
ostygnięty biszkopt kroję w poziomie 2 razy, tak więc uzyskuję 3 krążki ciasta
jeden krążek ciasta wkładam z powrotem do tortownicy (zamykam obręcz)
Nasączenie:
wyciskam sok z cytryny i mieszam z likierem bananowym, 1/3 nasączam ciasto w tortownicy
żelatynę zalewam 1/3 szklanki bardzo gorącej wody i mieszam, aż się rozpuści, odstawiam do ostygnięcia
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem waniliowym
śmietanę 12 % mieszam z likierem, cukrem pudrem i sokiem z cytryny, dodaję letnią żelatynę i mieszam
następnie całość przelewam stopniowo do kremówki i mieszam łyżką na końcu dodaję poszatkowaną czekoladę i mieszam na ciasto w tortownicy
przekładam 1/3 kremu i na wierzchu układam krążki bananowe, skropione sokiem z cytryny
przykrywam kolejnym krążkiem biszkoptu nasączam, nakładam połowę pozostałego kremu i równomiernie układam resztę pokrojonych bananów
przykrywam ostatnim krążkiem ciasta nasączam i nakładam pozostały krem wyrównuję i wkładam na 1-2 godziny do lodówki (najlepiej włożyć go na noc i skończyć na drugi dzień)
Wykończenie:
śmietankę kremówkę ubijam na sztywno z cukrem pudrem, dodaję czekoladę i mieszam (wspaniała masa)
smaruję nią boki i wierzch tortu na środku ciasta robię kopułkę, na której układam kawałki pomarańczy tort wstawiam do lodówki na kilka godzin
Smacznego !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2014/01/tort-bananowy-la-stracciatella.html