Wykonanie
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 26 listopada 2013 r. Co jest za nami i co jest przed nami to tylko małe rzeczy w porównaniu do tego co jest w nas. To wnętrze człowieka, jego wrażliwość jest kwintesencją człowieczeństwa. Cały czas musimy zabiegać o duchowy rozwój, wnikać w głąb siebie, poznawać swoją tajemnicę, dążyć do bycia lepszym. Szukając inspiracji moją uwagę przykuło piękne zdjęcie ciasta z nietypowym krzyżem usytuowanym w samym środku. Był to hiszpański tort
migdałowy z nutą
cytrusową. Postanowiłam,przygotować go na specjalną okazję, czyli na pierwsze urodziny bloga. Bardzo ciekawa jest historia tego przysmaku . Wiąże się z miastem w północno-zachodniej Hiszpanii - Santiago de Compostella, będącym stolicą regionu Galicyjskiego, w którym został pochowany święty Jakub, uczeń Jezusa Chrystusa.To tu pielgrzymi przybywali licznie od czasów średniowiecznych i strudzeni wędrówką byli karmieni tym energetycznym
ciastem . Jest to wypiek, którego smaku strzeże wielowiekowa tradycja (ponoć pierwsza wzmianka o tym torciku pojawiła się już w XVIw.) i santiagowski krzyż będący charakterystycznym znakiem ciasta od 1924 roku, kiedy to słynna Pasteleria Casa
Mora po raz pierwszy przyozdobiła nim swój czołowy wyrób. Jego podstawowym składnikiem są mielone
migdały,
cukier i
jajka przełamane silnym
cytrusowym aromatem. Wierzch obowiązkowo przyprószony
cukrem pudrem i znakiem santiagowskiego krzyża, który w oryginale jest czerwonego (krwistego) koloru, w kształcie miecza. Krótsze ramiona kończą się sztyletem uformowanym w lilie ze świętym Jakubem w środku. Jest symbolem męczeńskiej śmierci apostoła, który zginął przez ścięcie w wieku 44 lat. To cudownie wilgotne i pachnące ciasto o delikatnym smaku
pomarańczy cytryny i
migdałów, szybkie w przygotowaniu:-)Hiszpański tort
migdałowy Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 22 listopada .Doskonały tort
migdałowy! Jest to ciasto na cześć i chwałę Santiago de Compostella miasta, gdzie znajdują się relikwie apostoła świętego Jakuba. Tutaj okna każdej
cukierni i restauracji przyciągają pielgrzymów
migdałowym przysmakiem:-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 55 minRozmiar porcji: 1 średni kawałekLiczba kilokalorii w 100 g: 466 Tłuszcz na 100 g: 30 g
Białko na 100 g: 7 gSkładniki:
migdały (najlepiej blanszowane): 1 i 3/4 szklanki
jajka : 6
cukier (użyłam domowy
waniliowy): 1 i 1/4 szklankistarta
skórka pomarańczowa : 1
pomarańczastarta
skórka cytrynowa : 1
cytrynaekstrakt
migdałowy : 4 krople
cukier puder : do posypaniaPrzygotowanie:
migdały blanszuję, następnie
mielę na drobnooddzielam
białka od
żółtekżółtka ubijam mikserem z
cukrem na gładką masę z
cytryny i
pomarańczy ścieram skórkę i dodaję do masy jajecznejkolejno dosypuję przygotowane
migdałycałość bardzo dokładnie mieszam w oddzielnej misce ubijam
białka na sztywno i delikatnie łączę z masą z
żółtek i
migdałów, mieszamprzelewam ciasto do przygotowanej tortownicy 24 cm - posmarowanej
masłem i posypanej
mąką wyrównuję powierzchnięwstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczkakiedy uzyskujemy złoty kolor nakładamy folię aluminiową (to może nastąpić wcześniej)ciasto studzę w formie, a następnie delikatnie przekładam na tortownicęna środku układam papierowy szablon krzyża (Cruz de Santiago), zamieszczam do pobrania:-)
prószę wierzch
cukrem pudrem (najlepiej zrobić to używając drobnego siteczka)bardzo dokładnie usuwam szablon i gotowe
Chciałoby się jeszcze