ßßß Cookit - przepis na Hiszpański tort migdałowy

Hiszpański tort migdałowy

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska Opublikowano: 26 listopada 2013 r. Co jest za nami i co jest przed nami to tylko małe rzeczy w porównaniu do tego co jest w nas. To wnętrze człowieka, jego wrażliwość jest kwintesencją człowieczeństwa. Cały czas musimy zabiegać o duchowy rozwój, wnikać w głąb siebie, poznawać swoją tajemnicę, dążyć do bycia lepszym. Szukając inspiracji moją uwagę przykuło piękne zdjęcie ciasta z nietypowym krzyżem usytuowanym w samym środku. Był to hiszpański tort migdałowy z nutą cytrusową. Postanowiłam,
przygotować go na specjalną okazję, czyli na pierwsze urodziny bloga. Bardzo ciekawa jest historia tego przysmaku . Wiąże się z miastem w północno-zachodniej Hiszpanii - Santiago de Compostella, będącym stolicą regionu Galicyjskiego, w którym został pochowany święty Jakub, uczeń Jezusa Chrystusa.To tu pielgrzymi przybywali licznie od czasów średniowiecznych i strudzeni wędrówką byli karmieni tym energetycznym ciastem . Jest to wypiek, którego smaku strzeże wielowiekowa tradycja (ponoć pierwsza wzmianka o tym torciku pojawiła się już w XVIw.) i santiagowski krzyż będący charakterystycznym znakiem ciasta od 1924 roku, kiedy to słynna Pasteleria Casa Mora po raz pierwszy przyozdobiła nim swój czołowy wyrób. Jego podstawowym składnikiem są mielone migdały, cukier i jajka przełamane silnym cytrusowym aromatem. Wierzch obowiązkowo przyprószony cukrem pudrem i znakiem santiagowskiego krzyża, który w oryginale jest czerwonego (krwistego) koloru, w kształcie miecza. Krótsze ramiona kończą się sztyletem uformowanym w lilie ze świętym Jakubem w środku. Jest symbolem męczeńskiej śmierci apostoła, który zginął przez ścięcie w wieku 44 lat. To cudownie wilgotne i pachnące ciasto o delikatnym smaku pomarańczy cytryny i migdałów, szybkie w przygotowaniu:-)
Hiszpański tort migdałowy Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 22 listopada .
Doskonały tort migdałowy! Jest to ciasto na cześć i chwałę Santiago de Compostella miasta, gdzie znajdują się relikwie apostoła świętego Jakuba. Tutaj okna każdej cukierni i restauracji przyciągają pielgrzymów migdałowym przysmakiem:-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 15 min Czas pieczenia: 40 min Łączny czas: 55 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek
Liczba kilokalorii w 100 g: 466 Tłuszcz na 100 g: 30 g Białko na 100 g: 7 g
Składniki:
migdały (najlepiej blanszowane): 1 i 3/4 szklanki
jajka : 6
cukier (użyłam domowy waniliowy): 1 i 1/4 szklanki
starta skórka pomarańczowa : 1 pomarańcza
starta skórka cytrynowa : 1 cytryna
ekstrakt migdałowy : 4 krople
cukier puder : do posypania
Przygotowanie:
migdały blanszuję, następnie mielę na drobno
oddzielam białka od żółtek
żółtka ubijam mikserem z cukrem na gładką masę z cytryny i pomarańczy ścieram skórkę i dodaję do masy jajecznej
kolejno dosypuję przygotowane migdały
całość bardzo dokładnie mieszam w oddzielnej misce ubijam białka na sztywno i delikatnie łączę z masą z żółtek i migdałów, mieszam
przelewam ciasto do przygotowanej tortownicy 24 cm - posmarowanej masłem i posypanej mąką wyrównuję powierzchnię
wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180oC na ok. 40-50 minut, do tzw. suchego patyczka
kiedy uzyskujemy złoty kolor nakładamy folię aluminiową (to może nastąpić wcześniej)
ciasto studzę w formie, a następnie delikatnie przekładam na tortownicę
na środku układam papierowy szablon krzyża (Cruz de Santiago), zamieszczam do pobrania:-)
prószę wierzch cukrem pudrem (najlepiej zrobić to używając drobnego siteczka)
bardzo dokładnie usuwam szablon i gotowe
Chciałoby się jeszcze
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/11/hiszpanski-tort-migdaowy.html