ßßß Cookit - przepis na Sernik z białą czekoladą i karmelem

Sernik z białą czekoladą i karmelem

nazwa

Wykonanie

Autor: Halina Joskowska
Opublikowano: 8 kwietnia 2013 r.
To sernik niekoniecznie na specjalne okazje :-)
Przysmak ten kieruję do każdego miłośnika białej czekolady i karmelu ale nie tylko.....:-)
Jest on na kruchym cienkim spodzie o kremowej fantastycznej konsystencji i smaku białej czekolady :-)
Już analizując jego składniki ma się apetyt, a co dopiero po wyjęciu z piekarnika.
Pierwszy raz w życiu upiekłam sernika i było to w wielką sobotę, na dzień przed serwowaniem, aby miał czas na dokładne wystudzenie i zastygnięcie.
Sernik okazał się rarytasem, który zachwycił mnie i moją rodzinę, tak więc przepis do powtórki :-)
Sernik z białą czekoladą i karmelem
Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 4 kwietnia .
To wypiek na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia nie tylko miłośników białej czekolady i karmelu.
Jest kompozycją kruchego cienkiego spodu, na którym idealnie układa się kremowa konsystencja serowa o smaku białej czekolady. Dopełnienie słodyczy stanowi polany na górze karmel :-)
Oceny: 4 , 9
Czas przygotowania: 40 min
Czas pieczenia: 1 godz. i 50 min
Łączny czas: 2 godz. i 30 min
Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (taki jak na zdjęciu)
Składniki:
Spód:
ciasteczka zbożowe : 200 g
masło : 50 g
Masa serowa:
ser śmietankowy : 1250 g
cukier puder : 1 i 1/4 szklanki
30% śmietanka kremówka : 400 ml
biała czekolada : 200 g
jajka wiejskie od gospodyni : 6 sztuk
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16g)
sól : szczypta
Polewa:
gotowy karmel : 400 g
Przygotowanie:
Spód:
Ciastka zmieliłam w malakserze (można też włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek).
Następnie wymieszałam razem z stopionym masłem i wyłożyłam dno blachy prostokątnej (dobrze ugniotłam).
Piekłam około 10 minut w temperaturze 190 stopni.
Ostudziłam do uzyskania temperatury pokojowej.
Masa serowa:
Do garnka wlałam śmietanę, dodałam do niej połamaną na kostki czekoladę.
Całość podgrzałam (nie gotować !!!) i mieszałam, aż czekolada się rozpuści.
Wystudziłam.
Ser ubiłam z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i szczyptą soli na kremową masę.
Dodałam kremówkę z czekoladą.
Następnie dodałam jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka).
Uzyskaną masę wlałam na podpieczony i ostudzony spód.
Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez 100 minut (piec w temperaturze 150-170 stopni C przez 80-100 minut w zależności od piekarnika):-)
Studziłam w lekko uchylonym piekarniku.
Ostudzony włożyłam do lodówki na całą noc (wystarczą 4 godziny ale im dłużej tym lepiej).
Rano posmarowałam karmelem.
Użyłam blachę prostokątną fakturowaną o wymiarach 360*245*60 mm - masy było aż po brzeg.
W piekarniku sernik delikatnie urósł.
Temperaturę należy dostosować do swojego piekarnika.
Jeśli mocno grzeje, to należy obniżyć, bo sernik będzie się wylewał :-)
Użyłam herbatników digestive.
Jeśli chodzi o ser można dać 1 kg sera z wiaderka + 275 g sera półtłustego i zmiksować blenderem :-)
Cukier najlepiej samemu zmielić - 1 niecała szklanka.
Bon appettit !!!
Źródło:http://storczyk1.blogspot.com/2013/04/sernik-z-biaa-czekolada-i-karmelem.html