Wykonanie
Autor:
Halina JoskowskaOpublikowano: 8 kwietnia 2013 r.To sernik niekoniecznie na specjalne okazje :-)Przysmak ten kieruję do każdego miłośnika
białej czekolady i karmelu ale nie tylko.....:-)Jest on na kruchym cienkim spodzie o kremowej fantastycznej konsystencji i smaku
białej czekolady :-)Już analizując jego składniki ma się apetyt, a co dopiero po wyjęciu z piekarnika.Pierwszy raz w życiu upiekłam sernika i było to w wielką sobotę, na dzień przed serwowaniem, aby miał czas na dokładne wystudzenie i zastygnięcie.Sernik okazał się rarytasem, który zachwycił mnie i moją rodzinę, tak więc przepis do powtórki :-)Sernik z
białą czekoladą i karmelemAutor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 4 kwietnia .To wypiek na każdą okazję. Stanowi rozkosz dla podniebienia nie tylko miłośników
białej czekolady i karmelu.Jest kompozycją kruchego cienkiego
spodu, na którym idealnie układa się kremowa konsystencja serowa o smaku
białej czekolady. Dopełnienie
słodyczy stanowi polany na górze karmel :-)Oceny: 4 , 9Czas przygotowania: 40 minCzas pieczenia: 1 godz. i 50 minŁączny czas: 2 godz. i 30 minRozmiar porcji: 1 średni kawałek (taki jak na zdjęciu)
Składniki:Spód:
ciasteczka zbożowe : 200 g
masło : 50 gMasa serowa:
ser śmietankowy : 1250 g
cukier puder : 1 i 1/4 szklanki
30% śmietanka kremówka : 400 ml
biała czekolada : 200 g
jajka wiejskie od gospodyni : 6 sztuk
cukier waniliowy : 1 opakowanie (16g)
sól : szczyptaPolewa:gotowy karmel : 400 gPrzygotowanie:Spód:
Ciastka zmieliłam w malakserze (można też włożyć do woreczka foliowego i zgnieść wałkiem na proszek).Następnie wymieszałam razem z stopionym
masłem i wyłożyłam dno blachy prostokątnej (dobrze ugniotłam).Piekłam około 10 minut w temperaturze 190 stopni.Ostudziłam do uzyskania temperatury pokojowej.Masa serowa:Do garnka wlałam
śmietanę, dodałam do niej połamaną na kostki
czekoladę.Całość podgrzałam (nie gotować !!!) i mieszałam, aż
czekolada się rozpuści.Wystudziłam.
Ser ubiłam z
cukrem pudrem,
cukrem waniliowym i szczyptą
soli na kremową masę.Dodałam kremówkę z
czekoladą.Następnie dodałam
jajka, po jednym naraz (masa jest dość rzadka).Uzyskaną masę wlałam na podpieczony i ostudzony spód.Piekłam w temperaturze 170 stopni C przez 100 minut (piec w temperaturze 150-170 stopni C przez 80-100 minut w zależności od piekarnika):-)Studziłam w lekko uchylonym piekarniku.Ostudzony włożyłam do lodówki na całą noc (wystarczą 4 godziny ale im dłużej tym lepiej).Rano posmarowałam karmelem.Użyłam blachę prostokątną fakturowaną o wymiarach 360*245*60 mm - masy było aż po brzeg.W piekarniku sernik delikatnie urósł.Temperaturę należy dostosować do swojego piekarnika.Jeśli mocno grzeje, to należy obniżyć, bo sernik będzie się wylewał :-)Użyłam
herbatników digestive.Jeśli chodzi o
ser można dać 1 kg
sera z wiaderka + 275 g
sera półtłustego i zmiksować blenderem :-)
Cukier najlepiej samemu zmielić - 1 niecała szklanka.
Bon appettit !!!