ßßß
Autor: Halina JoskowskaOpublikowano: 29 stycznia 2013 r.Wiadomo, że sposób odżywiania ma decydujący wpływ na stan zdrowia człowieka.Już Hipokrates zalecał różne pokarmy jako środki lecznicze w chorobach.Ostatnio wyczytałam, że Egipcjanie na 1500 l p.n.e. zalecali spożywanie wątroby w wypadkach schorzenia oczu, zwanego kurzą ślepotą - złe widzenie o zmroku.Dlatego dzisiaj skupię na wątróbce :-)Jest to bardzo cenny produkt białkowy, stanowi bogate źródło witamin rozpuszczalnych w tłuszczu.Zawiera wiele witaminy A - akseroftol. Jej właściwości dla organizmu są nieocenione.Ma duży wpływ na wzrost i rozwój młodych organizmów, na wzrok, regenerację nabłonka.Brak tej witaminy jest główną przyczyną kurzej ślepoty, zahamowania wzrostu i rogowacenia nabłonka. Ponadto wątróbka zawiera również kwas foliowy, witaminę B12, witaminę H, łatwo przyswajalne żelazo, miedź. Wartość dla naszego organizmu jest nieoceniona, dlatego dzisiaj będę ją przyrządzać.Jeśli moje argumenty są przekonujące, to na pewno skorzystacie :-)Wątróbka wieprzowa Autor opinii: Halina Joskowska, data przesłania: 25 stycznia .Pyszna wątróbka wieprzowa!!!Wiadomo, że aby dieta była prawidłowa trzeba różnicować pokarmy. Dlatego bardzo namawiam do przyrządzenia tej wydaje mi się zapomnianej i traktowanej po macoszemu potrawy.A przecież "witaminy A" nigdy za dużo...:-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 15 minCzas pieczenia: 15 minŁączny czas: 30 minLiczba kilokalorii w 100 g: 166Białko na 100 g: 27 gTłuszcz na 100 g: 4 gWęglowodany na 100 g: 4 gSkładniki:wątróbka wieprzowa : 50-60 dagPanierunek :mąka : 4 dagjajko wiejskie od gospodyni - takie są najlepsze : 1bułka tarta : 8 dagoliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia : 3 łyżkisól morska : do smakuświeżo zmielony pieprz : do smakupapryka słodka : szczyptapapryka ostra : szczyptazioła prowansalskie : 1 łyżeczkaPrzygotowanie :Wątróbkę najpierw płuczę, osączam, zdejmuję błonę, usuwam żyły i kroję w plastry grubości 1,5 - 2 cm.Panieruję w mące, rozmąconym jaju i tartej bułce.Panierunek przyciskam rękoma, brzegi wyrównuję nożem.Na rozgrzaną oliwę na patelni, kładę wątróbkę i smażę na silnym ogniu z 2 stron na rumiano. Wątróbka wewnątrz powinna być różowa.Po usmażeniu prószę solą, pieprzem, papryką i ziołami prowansalskimi.Od razu wydaję do jedzenia.Zaserwowałam z ziemniakami, gdyż ich wartość odżywcza również jest bardzo cenna i dobrze smakuje w tym połączeniu.
Serdeczności :-)