Wykonanie
Pyszne ciacho. Jest trochę pracochłonne, ale warte przygotowania. Polecam.Składniki:
Biszkopt:4 duże
jajka lub 5 mniejszych1/2 szklanki
cukru3/4 szklanki
mąki tortowej+ 2 łyżki
mąki ziemniaczanej1/2 szklanki
wiórków kokosowych150 ml
soku bananowegoMasa jogurtowa:1 kg
jogurtu naturalnego300 ml
śmietanki 30%skórka otarta z jednej
cytryny1/2 szklanki
cukru4 łyżki
żelatynyWierzch ciasta:3
galaretki cytrynowe4 duże
bananyWykonanie:Zaczynamy od przygotowania
biszkoptu.
Jajka oddzielamy od
żółtek.
Białka ubijamy mikserem z
cukrem na sztywno. Kiedy masa będzie już biała, dodajemy
żółtka. Do
jajek dodajemy przesianą
mąkę. Całość mieszamy. Dodając
mąkę nie trzeba już całości miksować. Wystarczy wymieszać łyżką.Spód ciasta pieczemy w 180 st.C. około 15-20 minut.
Jogurt łączymy z
cukrem i miksujemy chwilę. Wcześniej przygotowujemy
żelatynę, którą trzeba rozrobić w około 1/2 szklanki
wątku i bardzo dobrze wymieszać a następnie wystudzić. Tak przygotowaną
żelatynę dodajemy do
jogurtu i miksujemy aby składniki dobrze się połączyły. Dodajemy
skórkę z cytryny. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno
śmietankę która powinna być schłodzona wcześniej w lodówce. Całość składników łączymy.W
między czasie rozrabiamy 3
galaretki w 3/4 zalecanej ilości
wody. Odstawiamy do ostygnięcia. Warunki zimowe najlepiej sprzyjają szybkiemu schłodzeniu się
galaretki:) Najlepiej żeby lekko stężała, aby łatwiej było ją nakładać na wierzch ciasta.Kiedy
biszkopt jest już upieczony i wystudzony nasączamy go
sokiem bananowym. Na
biszkopt wylewamy masę
jogurtową i schładzamy całość w lodówce około godziny.Kiedy warstwa
jogurtu będzie już sztywna układamy na niej plasterki
bananów. Całość przykrywamy warstwą
galaretki i chowamy do lodówki najlepiej na całą noc.Ciasto na blaszkę o wymiarach 40x25 cm.Przepis pochodzi z bardzo fajnego bloga którego ostatnio znalazłam prowadzonego przez Mateusza .Smacznego:)