Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy zobaczyłam ten przepis na blogu pieczone
truskawki, od razu wiedziałam, że to musi być to! Z czasem jednak o nim zapomniałam, później inne ciasta czekające w kolejce domagały się upieczenia, później prywatne zawirowania odegnały moje myśli od piekarnika... aż wreszcie doczekał się zrealizowania:) Po wyjęciu z piekarnika był puszysty i duży, niestety musiałam 'zwolnić' piekarnik dla muffinek i ciasto szybko opadło, stojąc na
stole... Niemniej - smakuje pysznie, nie jest zbyt słodki, cały smak zawdzięcza bananowi, więc fanom polecam, antyfanom - odradzam.Cytując za TYM przepisem:350g gęstego
jogurtu naturalnego50g
cukru2
jajka1
banan2 łyżki
mąki ziemniaczanejŻółtka oddzielić od
białek. Rozgniecionego
banana połączyć z
jogurtem,
cukrem,
mąką i
żółtkami.
Białka ubić na pianę, po czym ostrożnie wmieszać do masy jogurtowej. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.Piec w 170 stopniach przez około 50 minut.