ßßß Cookit - przepis na Ålands pannkaka - czyli naleśnik z Wysp Alandzkich

Ålands pannkaka - czyli naleśnik z Wysp Alandzkich

nazwa

Wykonanie

W wakacje nie udało mi się wyjechać nigdzie za granicę, ale za to mojej rodzinie i owszem. Zawiało ich aż na Wyspy Alandzkie.
Przysłali mi piękną kartkę pocztową. Bez widoczków, które zapewne i tak by mi nic nie mówiły.
Nie, kartka trafiała wprost w moje gusta - dziedzictwa kulturowego Wysp Alandzkich:
A oto przepis przełożony na język polski:
6 jaj
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
2 duże szklanki płatków ryżowych (pół ugotowanych)
2 łyżeczki kardamonu
1 1/2 litra mleka
1,5 łyżeczki soli
Jajka, cukier, sól i kardamon ubij razem.
Następnie dodaj 2 szklanki mąki, potem ryż.
Następnie dodaj mleko.
Umieść ciasto w płaskiej okrągłej brytfannie i piecz w temperaturze 220 ​​przez 25 minut.
Naleśnik powinien mieć złoty kolor.
Naleśnik podawaj z powidłami śliwkowymi i bitą śmietaną.
Źródło:http://kaflowakuchnia.blogspot.com/2012/10/alands-pannkaka-czyli-nalesnik-z-wysp.html