Wykonanie
Ugotowałam za dużo
ryżu, w dodatku wyszedł jakiś taki kleisty... No cóż, zdarza się. Szkoda mi go było wyrzucić więc pomyślałam o przepisie na placuszki, który od jakiegoś czasu ciągle odkładałam na później - to był strzał w 10!
SKŁADNIKI:1 torebka
ryżu ugotowanego1
jajko1 i 1/4 szklanki
mleka1 łyżka
cukruszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
mąki1,5 łyżeczki
proszku do pieczeniaew. 2 łyżki
oleju (jeśli będziemy smażyć bez tłuszczu)1.
Jajko roztrzepać z
mlekiem, dodać
cukier,
sól,
proszek do pieczenia i ew.
olej.2. Wsypać
ryż, wymieszać.3. Dodawać stopniowo
mąkę do uzyskania odpowiedniej gęstości.4. Łyżką nakładać niewielką ilość ciasta na patelnię, smażyć na rumiano (ja smażyłam na patelni naleśnikowej "na sucho" bez
oleju)Podawać z
dżemem i
bitą śmietaną lub z
cukrem pudrem.Ja zaszalałam i zrobiłam wersję typowo deserową - z masą
krówkową i
bitą śmietaną.
Inspiracja: Przy
stole