Wykonanie
W wakacje nie udało mi się wyjechać nigdzie za granicę, ale za to mojej rodzinie i owszem. Zawiało ich aż na Wyspy Alandzkie.Przysłali mi piękną kartkę pocztową. Bez widoczków, które zapewne i tak by mi nic nie mówiły.Nie, kartka trafiała wprost w moje gusta - dziedzictwa kulturowego Wysp Alandzkich:
A oto przepis przełożony na
język polski:6 jaj1 szklanka
cukru2 szklanki
mąki2 duże szklanki
płatków ryżowych (pół ugotowanych)2 łyżeczki
kardamonu1 1/2 litra
mleka1,5 łyżeczki
soliJajka,
cukier,
sól i
kardamon ubij razem.Następnie dodaj 2 szklanki
mąki,
potem ryż.Następnie dodaj
mleko.Umieść ciasto w płaskiej okrągłej brytfannie i piecz w temperaturze 220 przez 25 minut.Naleśnik powinien
mieć złoty kolor.Naleśnik podawaj z powidłami śliwkowymi i
bitą śmietaną.