ßßß Cookit - przepis na TATAR z wołowiny

TATAR z wołowiny

nazwa

Wykonanie

1. Produkty:
mięso wołowe 200 g - 42 g białka, 16 g tłuszczów, 308 kcal
1/3 jajka -2 g białka, 2 g tłuszczów - 24 kcal
oliwa z oliwek
woda mineralna
przyprawy
cebula
ogórek konserwowy
2. Czas przygotowania:
15 minut
3. Sposób przyrządzenia
Składniki: (na 600 g mięsa)
jajko kurze
600 g mięsa wołowego
łyżka oliwy z oliwek
woda mineralna na oko
przyprawy: papryka słodka, papryka ostra/pieprz cayne, sól, pieprz
Wołowinę kroimy w plastry (takie, aby weszły do maszynki), mielimy 2 razy. Po dwukrotnym zmieleniu wołowiny dodajemy jajko, następnie oliwę, przyprawy - na oko, na końcy dodajemy wodę mineralną - dla puszystości. Dokładnie mieszamy, tatar nie powinien być rzadki. Smakujemy, jeśli brakuje ostrości lub słoności dodaejmy właściwą przyprawę. Przy tatarze powinna znajdować się pokrojoną w kostkę cebula i ogórek konserwowy. Ja jem bez surowego jajka - wystarczy mi jedno, które zmieszałem wcześniej z masą tatara.
4. Ocena smaku
10/10
5. Walory
Świetne białko i smak.
6. Uwagi
Nie przesadzać z ilością - to surowe mięso:) Wołowinę kupujemy tylko w zaufanych sklepach.
7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 44 g
węglowodany: 0 g
tłuszcze: 16 g
kcal: 332 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):
153 g białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcal
Dzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):
90 g białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcal
Moje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):
204 g białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal
Źródło:http://jemdobrze.blogspot.com/2012/10/tatar-z-woowiny.html