Wykonanie
1. Produkty:kotlety
schabowe 210 g - 40 g
białka, 13 g tłuszczów, 279 kcal
ziemniaki 410 g - 8 g
białka, 76 g węglowodanów, 336 kcalsos marechowkowy 200 g - 1 g
białka, 7 g węglowodanów, 32 kcal2. Czas przygotowania:30 minut3. Sposób przyrządzeniaZacznijmy od
schabowych. Najlepiej od 8 do 24 godzin wcześniej ubić
schab na cienkie kotlety i wstawić go do "zalewy". Do zrobienia zalewy potrzebujemy
mleka,
soli,
vegety,
pieprzu,
jajka kurzego i
mąki. Najpierw dodajemy
mąkę, następnie
mleko cały czas mieszając, zalewa powinna
mieć konsystencję ciasta - gęstą. Jeśli uzyskamy taką konsytencję dodajemy
jajko, mieszamy, następnie
sól,
vegeta i
pieprz. Smakujemy, zalewa powinna być dosyć słona i delikatnie pierna. Do zalewy dodajemy ubite kotlety dobrze je obtaczając, aby całe były pokryte zalewą, następnie chowamy do lodówki - zalewa powinna być przykryta folią, ablo talerzem, chyba, że zrobiliśmy ją w odpowiednim pojemniku z przykryciem.
Scham potrzebuje te od 8 do 24 godzin aby się przegryźć. Po upływie tych kilku-kilkunastu godzin, kiedy chcemy ugotwać obiad, obtaczamy
schab w
bułce tartej (pamiętajmy o tym, żeby było na nim "ciasto z zalewy". Smażymy kotlety na małym ogniu.Sos
marchewkowy:Będzie nam potrzebny garnuszek, kroimy
marchew w kostkę, do garnuszka dodajemy
wodę (tyle aby przykryła
marchew w naczyniu), po zagotowaniu się
wody dodajemy pół
kostki rosołowej i na oko
masło (po to aby nie ulotniły się witaminy a, d i k z
marchewki). Pokrojną
marchewkę dodajemy do gotującej się
wody i przykrywamy naczynie. Po ugotowaniu sie
marchwki - uzyskaniu miękości zaprawiamy "sos"
mąką do uzyskania gęstej konstytencji. Jeśli chcemy gęsty sos, dodajemy więcej
mąki, mieszając, aby uniknąć gródek.4. Ocena smaku10/105. WaloryTo co zawsze w daniach mojego bloga, czyli dużo
białka, węglowodanów, wiamin i minerałow.6. Uwagi7. Wartość odżywcza, a dziennie zapotrzebowanie:
bialko: 49 gwęglowodany: 89 gtłuszcze: 13 gkcal: 647 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnego dorosłego meżczyzny (waga 85 kg):153 g
białka, 85 g tłuszczów, 319 g węglowodanów, 2652 kcalDzienne zapotrzebowanie aktywnej dorosłej kobiety (waga 60 kg):90 g
białka, 48 g tłuszcz ów, 223 g węglowodanów, 1684 kcalMoje dziennie zapotrzebowanie przy diecie na masę mieśniową (waga 1 02 kg):204 g
białka, 153 g tłuszcz ów, 403 g węglowodanów, 3804 kcal