Wykonanie
Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu.Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do
wywaru dużo warzyw,
cebulę albo
czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.Składniki:1 kg. kości ze
schabu czy innych1 paczka
mieszanki warzywnej mrożonej1/2 kg
ziemniakówPrzyprawy:
liść laurowy,
ziele angielskie,
koperek,
lubczyk,
pieprz,
sól.Wykonanie:Kości zalać
wodą ok 2 litry i gotować na małym ogniu. Kiedy będą ugotowane wyjąć je, aby wystygły. Przez sitko przelać powstały
wywar.
Mięso obrać z kości.Pokroić w drobną kosteczkę i dodać do zupy.Do
wywaru wsypać
mrożone warzywa, dorzucić obrane
ziemniaki ( małe) w całości. Dodać
przyprawy i gotować na małym ogniu do miękkości. Przed podaniem można posypać
koperkiem (może być suszony) Czysta zupa jarzynowa jest bardzo smaczna i niskokaloryczna.Jak działa lubczyk?Poprawia pracę nerek, działa moczopędnie, wiatropędnie, rozkurczowo i wykrztuśnie.