Wykonanie
Ponieważ przez ostatnie dwa lata nie piłam
alkoholu i przez kolejne ładnych kilka miesięcy pić nie zamierzam postanowiłam w tym roku zaopatrzyć spiżarnię w
syropy. Zamierzam je wykorzystać do przyrządzania bezalkoholowych
drinków i innych pyszności, które umilą mi długie zimowe wieczory.Z taką myślą robiłam
syrop miętowy, który zmieszany z
wodą świetnie nadaje się również do gaszenia pragnienia w upalne dni.
Składnikiok. 30 gałązek
mięty (moje miały średnio po 20 cm długości )500 g
cukru2 duże
cyrtyny1,5 l
wodyUmyć
miętę i
cytryny.
Cytryny przekroić na ćwiartki.
Wodę zagotować, wsypać do niej gałązki
mięty i
cytryny i zostawić na min. 12 godzin. Po tym czasie zagotować
wodę z
miętą raz jeszcze, przecedzić, wsypać
cukier i zagotować. Gorący
syrop przelać do słoików lub butelek i zakręcić. Przechowywać w chłodnym miejscu.