ßßß Cookit - przepis na Syrop z mięty

Syrop z mięty

nazwa

Składniki

Wykonanie

Jeśli ktoś ma ogródek działkowy lub po prostu mieszka poza miastem wie, jak potrafi plenić się mięta. Gdy już zacznie rosnąć, nic jej nie powstrzyma i zapas tego zioła mamy zapewniony właściwie do późnej jesieni.
Szczerze polecam wykorzystywać jej jak najwięcej w sezonie letnim.
Jednym z najprostszych sposobów na miętę jest syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami.
1 litr wody
15 długich, świeżych gałązek mięty
4 duże plastry cytryny
250g cukru
Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy.
Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek.
Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.
Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do słoików/butelek.
Jeśli nie zużyjemy syropu szybko, lepiej zapasteryzować go przez kilka minut.
Świetnie nadaje się do mohito, jak i innych drinków, a także herbat, czy po prostu wody mineralnej z lodem. :)
Źródło:http://bialaglowka.blogspot.com/2015/05/syrop-z-miety.html