Wykonanie
Jeśli ktoś ma ogródek działkowy lub po prostu mieszka poza miastem wie, jak potrafi plenić się
mięta. Gdy już zacznie rosnąć, nic jej nie powstrzyma i zapas tego
zioła mamy zapewniony właściwie do późnej jesieni.Szczerze polecam wykorzystywać jej jak najwięcej w sezonie letnim.Jednym z najprostszych sposobów na
miętę jest
syrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z
wodą lub innymi
napojami.1 litr
wody15 długich, świeżych gałązek
mięty4 duże plastry
cytryny250g
cukruWodę zagotowujemy w garnku z
cukrem, wrzucamy plastry
cytryny i dobrze mieszamy.Gdy
woda zawrze, wrzucamy przepłukaną
miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek.Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy na 24 godziny.Po tym czasie przecedzamy i przelewamy do słoików/butelek.Jeśli nie zużyjemy
syropu szybko, lepiej zapasteryzować go przez kilka minut.Świetnie nadaje się do mohito, jak i innych
drinków, a także
herbat, czy po prostu
wody mineralnej z
lodem. :)