Wykonanie
Ostatnio usłyszałam od szwagierki komplement, że "te małe roladki z czymś zielonym", które gościły na kolacji były mega pyszne i czy przepis na nie jest już na blogu. Moja odpowiedź była negatywna, ale postanowiłam szybko to nadrobić i tak oto przed
wami roladki naleśnikowe ze
szpinakiem i
serem feta.Ich przyrządzanie wspominam niezwykle przyjemnie za sprawą dwóch blond pomocników, z których jedna usmażyła naleśniki a druga współtworzyła farsz i rolowała :D Jak obiecałam dziękuję i wspominam :DZrobienie tej przystawki nie należy do trudnych, ani skomplikowanych, a jest bardzo efektowne i co najważniejsze: pyszne!!! :D
Składniki4 naleśniki (przepis na naleśniki tutaj)2/3 opakowania
sera feta450 g mrożonego rozdrobnionego
szpinaku3 ząbki
czosnki1/2 łyżeczki
papryki słodkiej1/2 łyżeczki
ziół prowansalskichsól,
pieprz do smaku2 łyżki
oliwy z oliwekRozmrozić
szpinak. Na rozgrzaną patelnię wlać
oliwę, wsypać
szpinak, rozgnieciony przez praskę
czosnek oraz
przyprawy. Dusić
szpinak do momentu, kiedy cała
woda się zredukuje. Ostudzić.Naleśnik posmarować
serem feta, a następnie
szpinakiem, zrolować.
Ostrym nożem ciąć w roladki o grubości ok 1,5 cm, w każdą wbić wykałaczkę i gotowe :D