ßßß Cookit - przepis na Kurczak pieczony na piwie

Kurczak pieczony na piwie

nazwa

Wykonanie

Nie przepadam za piwem, więc kurczak miał być dla męskiej części rodziny. Jednak kiedy już wyciągnęłam go z piekarnika musiałam skosztować. Był chrupiący, aromatyczny i bardzo soczysty. Piwo jest ledwie wyczuwalne. Myślę również, że sposób jego przyrządzenia jest również bardzo pomysłowy i ciekawy.
1 kurczak
1 piwo
3 łyżki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
Kurczaka umyć i osuszyć. Z oliwy, czosnku i przypraw przygotować marynatę którą należy natrzeć dokładnie mięso (na zewnątrz i w środku). Odstawić na parę godzin do lodówki.
Butelkę z piwem oczyścić z etykietek , wyparzyć. Kurczaka nadziać na otwartą butelkę. Szyjka butelki powinna wyjść obok szyi kurczaka.
Piec w 180stopniach. Czas pieczenia zależy od wagi kurczaka.
1kg-1h
Źródło:http://siaskowe-gotowanie.blogspot.com/2014/01/kurczak-pieczony-na-piwie.html